kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya Gül'ü konuşuyor

Yeni Haber
Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanının Abdullah Gül olması, dünya basınında geniş yankı buldu. İngiltere'den Amerika'ya, Malezya'dan Katar'a kadar dünyanın önde gelen tüm yazılı ve görsel basın kuruluşu, Gül'ün Cumhurbaşkanlığına ve seçim sürecine geniş yer verdi. Bunlar bazıları şöyle:

WASHINGTON POST: GÜL, İLK KONUŞMASINDA LAİKLİGE VURGU YAPTI


ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, TBMM tarafından düncumhurbaşkanlığına seçilen Abdullah Gül'ün, ilk konuşmasında laikliğe vurgu yaptığını yazdı.

Gazete, Gül'ün cumhurbaşkanlığıyla ilgili yayımladığı haberde, kıdemli bir politikacı olarak tanımladığı Gül'ün,

Türkiye'de aşırı laik çevrelerin istememesine karşın parlamento tarafından bu göreve seçildiğini kaydetti.

Washington Post, Gül'ün de seçilmesinden sonraki ilk konuşmasında, Türkiye'nin laik bir demokrasi olduğunu ve kendisinin, Cumhuriyetin temel ilkelerini savunacağını ve güçlendireceğini vurguladığını belirtti.

Gazete, Türkiye'de son yıllarda görülen ekonomik refahın, iktidardaki Ak Parti'nin popülaritesiniartırdığına ve ekonominin bir dönüşümden geçtiğine işaret etti.

Washington Post, Türkiye'de laiklik konusunda tartışmalar yaşandığını belirtti.

SCOTSMAN: GÜL'ÜN SEÇİMİ İSLAMCILARIN ZAFERİ


İskoçya'da yayınlanan Scotsman gazetesi, "dindar bir Müslüman olan
Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasını İslami siyasi hareket için büyük bir zafer" olarak nitelendirdi. Gazete, Gül'ün Türkiye'deki ilk İslamcı Cumhurbaşkanı olduğunu vurguladı. Gazete, Gül'ün bir kahramanın, Atatürk'ün ayak izlerini takip edeceği değerlendirmesinde bulundu.

EURONEWS: TÜRKİYE'NİN YENİ CUMHURBAŞKANI LAİKLİĞİ DESTEKLİYOR

Fransa'dan yayın yapan Euronews haber kanalı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün seçilir seçilmez yaptığı ilk resmi işlerden birinin Anıtkabir'i ziyaret etmek olduğuna dikkat çekti. "Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı laikliği destekliyor" denilen haberde, Atatürk'ün 80 yıl önce, din ve devlet işlerini birbirinden ayıran modern ve laik bir ülke yarattığı ifade edildi.

THE STAR: EŞİNİN TÜRBANI DİNCİLİĞİN GÖSTERGESİ KABUL EDİLİYOR

Malezya'da yayınlanan The Star gazetesi, Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün türban takmasının, gelen dinciliğin bir göstergesi olarak görüldüğünü yazdı.

INDEPENDENT: AKP SİVİL SİYASİ YÖNETİMİ KONTROL ALTINA ALDI

İngiliz Independent gazetesi, laik muhalefete rağmen İslamcı kökenli Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçildiğini yazdı. Haberde, AKP'nin de facto olarak Türkiye'nin sivil siyasi yönetimi kontrol edeceği ifade edildi.

TELEGRAPH: GÜL'E BİR ŞANS VERİN

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Hayrünnisa Gül'ün türbanıyla laiklerin hassasiyetlerine zarar veriyor olabileceğini ancak eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Türkiye'yi İran tarzı teokrasiye çevirmeyeceği değerlendirmesinde bulundu. Haberde "Türkiye'nin Abdullah Gül'üne bir şans verin" denildi.

NYT: ASKERİN TEPKİSİ SOĞUKTU

New York Times gazetesi, Askerin Gül'e sözlü olmayan tepkisinin çok soğuk olduğu değerlendirmesinde bulundu. Gazete, Gül'ün başkomutan olmasına rağmen hiçbir askeri yetkilinin yemin törenine katılmadığına dikkat çekti.

WP: ORDU DARBE YAPACAK YA DA SİYASİ İSLAM'A ALIŞACAK

Washington Post gazetesi, "Gül'ün zaferi orduyu bir tercih yapma noktasına getirdi. Ya Gül hükümetini bir darbe ile devirecek, ya da İslam dünyasının en sert laik devletinde yükselen siyasi İslam'a alışacak" değerlendirmesini yaptı.

IHT: 84 YILLIK LAİK GÜCÜ KIRDI

International Herald Tribune gazetesi, Gül'ün Cumhurbaşkanı olması ile 84 yıllık laik gücün kırıldığı değerlendirmesinde bulundu. Gazete, Gül'ün Türkiye'nin kalbinde İslami bir orta sınıftan çıkıp ülkenin başına geçtiğini yazdı.

TIME: TÜRKİYE'Yİ İSLAMCI BİR GELECK Mİ BEKLİYOR

Time dergisi, İslami kökenli bir gazetecinin Cumhurbaşkanlığı ile Türkiye'nin siyasi bir sınır taşın geçtiği değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'yi "İslamcı bir gelecek mi bekliyor" başlıklı haberde, ordunun da Gül'ün zaferini kabul etmiş göründüğü ifade edildi.

EL CEZİRE: ORDU VE ANA MUHALEFET YEMİNE KATILMADI

El Cezire televizyonu, Gül'ün yemin törenine ordunun ve ana muhalefet partisi CHP'nin katılmadığına dikkat çekti. Haberde, Gül'ün türbanlı eşinin de törene gelmediğini vurguladı.

DW: LAİK TÜRKİYE'NİN İLK ESKİ İSLAMCI CUMHURBAŞKANI

Deutsche Welle'nin haberinde, Abdullah Gül'ün, laik Türkiye'nin ilk eski İslamcı Cumhurbaşkanı olduğu değerlendirmesinde bulundu. Haberde Gül'e Avrupa Birliği ve Almanya'dan da tebrikler geldiği ifade edildi.

VOA: WASHINGTON GÜL'Ü KUTLADI

Amerika'nın Sesi radyosu, ABD Başkanı George Bush'un, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü telefonla tebrik ettiğini yazdı.
Amerika'nın Sesi, Beyaz Saray Sözcüsü, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği'nin de birer kutlama mesajı gönderdiğini ifade etti.

GUARDIAN: ESKİ İSLAMCI'YA AVRUPA GÜVENİYOR

İngiliz Guardian gazetesi, İslamcı kökleri nedeniyle Türk ordusunun Abdullah Gül'e yönelik şüphelerine karşın Dışişleri Bakanı olarak AB içindeki meslektaşlarının saygısını kazandığı değerlendirmesinde bulundu.

TIMES: İSLAMCI CUMHURBAŞKANINDAN LAİK YASALARI KORUMA SÖZÜ

İngiliz Times gazetesi, Türkiye'nin ilk İslamcı kökenli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, ülkenin laik yasalarını koruma sözü verdiğini belirtti. Haberde, Gül'ün seçiminin "laik paranoyayı tetiklediği" yorumu yapıldı.

FT: TÜRKİYE GÜL'Ü SEÇEREK ORDUYA MEYDAN OKUDU

Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı seçerek orduya meydan okuduğunu savundu. Haberde, Gül'ün adaylığının daha önce bir siyasi krize neden olduğu ifade edildi.

WSJ: İSLAMİ KÖKENLİ HÜKÜMET İÇİN BÜYÜK ZAFER

Wall Street Journal gazetesi de Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasının İslami kökenli hükümet için büyük bir zafer olduğu değerlendirmesinde bulundu.

DIE WELT GAZETESİ: ABDULLAH GÜL HEDEFİNE ULAŞTI

Alman basını, Abdullah Gül'ün 11. cumhurbaşkanı seçilmesine geniş yer verdi.

Die Welt gazetesi, "Abdullah Gül hedefine ulaştı" başlığı ve Gül'ün bir fotoğrafıyla baş sayfadan verdiği haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, en kısa zamanda yeni kabine listesini Gül'e sunacağını söylediğini hatırlattı.

Aynı gazetedeki bir yorumda da AK Parti'nin 5 yılda "nefes kesen" reformları hayata geçirdiği, bu politikanın değişmesinin beklenmediği görüşüne yer verildi.

Süddeutsche Zeitung gazetesi, Gül'ün tören kıtası önünde çekilen bir fotoğrafıyla birlikte baş sayfadan verdiği haberde, yeni cumhurbaşkanı çiftinin "geleneksel dindar" görünümde olduğunu, ancak bu durumun Türklerin çoğunu rahatsız etmediğini belirtti.

Frankfurter Allgemeine gazetesi de baş sayfadan "Abdullah Gül Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı" başlığıyla verdiği haberde, Gül'ün meclisteki konuşmasına, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın uyarılarına ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun kutlama mesajına yer verdi.

Frankfurter Rundschau gazetesi, "Galibin gülümsemesi" başlığıyla Gül'ün bir fotoğrafıyla birlikte verdiği haberinde, Gül'ün yeni görevinde de Türkiye'nin AB üyelik süreci için aktif şekilde çaba harcamak istediğini belirtti.

Bild gazetesi de baş sayfadan verdiği haberde, Türkiye'nin ilk kez, dinine çok sıkı şekilde bağlı olan bir cumhurbaşkanına sahip olduğunu yazdı.

TAYVAN BASINI: GÜL, DİNDAR BİR CUMHURBAŞKANI

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi uzak doğu ülkelerinde de yankı buldu. Tayvan basını, Türkiye'nin Müslüman bir cumhuriyet olduğuna dikkat çekerek, Gül'ün halk desteğiyle Cumhurbaşkanı seçildiğine vurgu yaptı.

Tayvan'ın büyük gazetelerinden United Daily News, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü 'samimi bir dindar' olarak nitelendirdi.

Haberde, Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasının Türkiye'deki dindar insanların hak arama mücadelesinin biteceği anlamına gelmediği ifade edildi.

Gazete ayrıca, ordunun ve bazı siyasi partilerin çekinceleri olmasına rağmen, Gül'ün sabırla bekleyerek Cumhurbaşkanı seçildiğine işaret etti.

ABDULLAH GÜL'ÜN CUMHURBAŞKANI OLUŞU HİNT MEDYASINDA GENİŞ YER BULDU

Dün TBMM tarafından dün Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilen eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün haberi tüm dünyada olduğu gibi Hint medyasında da geniş yer buldu.

Bütün dünyanın flaş haber olarak geçtiği ve zaman zaman Ankara'dan canlı yayınlarla duyurduğu Cumhurbaşkanlığı seçimi dünya medyasında geniş yer buldu. Başta CNN, BBC, AP, AFP ve REUTERS gibi dünyaca ünlü haber kanalları ve haber ajanslarının dünyaya duyurduğu Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi Hindistan medyasınca da yakından takip edildi.

Dün gün boyu zaman zaman Ankara'daki gelişmeleri dünya ajanslarından aldığı görüntülerle Hindistan'a bildiren Hint Televizyonları olayı flaş haber olarak değerlendirdi.

Bugün ise hemen hemen her Hint gazetesinin dış haberler sayfasında Gül'ün değişik büyük boy fotoğrafları ve geniş haberleri yer aldı.

Hindistan'ın en çok satan 2. İngilizce The Hindu gazetesi Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesini "Gül kitlelerin sesini dinleyerek kazandı." şeklinde duyurdu. 1. sayfaya da Gül'ün küçük fotoğrafını koyan Hindu gazetesi dış haberler sayfasında habere geniş yer verdi. Gül'ün laik sisteme uygun çalışma sözü verdiğini dile getiren gazetede ayrıca Gül ve AKP'nin gizli ajandaları olmadığına da değinildi.

Bir diğer İngilizce Hint gazetesi olan The İndian Express gazetesi ise Gül'ün Cumhurbaşkanlığını "Eski İslamcı Gül Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı " şeklinde verdi. Dış haberler sayfasında geniş yer verilen haberde Gül'ün bütün halkı kucaklayacağını söylediği belirtildi. Haber kaynağı olarak Reuters'i kullanan İndian Express'in Hıdır Göktaş ve Paul de Bendern imzalı haberinde ordunun 27 Ağustos açıklaması da uyarı olarak değerlendirildi. Gazetede Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın "Laik Cumhuriyetin altını kazmaya çalışan şer cenahlar görüyorum" ifadesine yer verildi.

İSRAİL BASINI

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi, İsrail basınının bugünkü haber ve yorumlarına da konu oldu.

Gül'ün Cumhurbaşkanlığı, seçildiği saatlerde İsrail'deki basının internet sayfalarında "son dakika" haberi olarak duyurulurken, bugünkü İbranice ve İngilizce yayımlanan gazetelerde de geniş yer aldı.

Yedioth Ahranoth gazetesinde yayımlanan, Türkiye'de de görev yapmış, İsrail Dışişleri Bakanlığının eski bürokratlarından Alon Liel imzalı yorumda, "Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesi, Türkiye'de demokrasinin en az İslam kadar kutsal bir değer olduğunu kanıtlamıştır" denildi.

Alon Liel, 73 milyon Müslümanın demokrasiye bağlı olmasının küçümsenecek bir şey olmadığını vurgularken, "Gül'ün zaferi demokrasiye inanan herkes için bir bayram günü olmalıdır" ifadesini kullandı.

Haaretz gazetesinde ise Zvi Barel imzasıyla yer alan yorumda, Gül'ün seçilmesiyle Türkiye'nin artık laikliğin sınırlarını aşarak Atatürk ideolojisinden vazgeçtiği izleniminin uyanmış olabileceği, ancak bu yöndeki endişelerin yersiz olduğu görüşü dile getirildi.Yorumda, "AK Parti, beş yılık iktidarı boyunca dini karakterini gözlerden uzak tutmak için yoğun çaba göstermiş, kendisini dini hedefler güden bir İslamcı parti olarak tanıtmamıştır" ifadelerine yer verildi.

YUNAN BASINI

Yunan basını, Abdullah Gül'ün TBMM tarafından dün Cumhurbaşkanlığına seçilmesine geniş yer verdi.

Yunan basını, Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından "Türkiye'de yeni bir sayfa açıldı" diyerek çeşitli yorumlar yaptı.

Atina'da yayımlanan Kathimerini gazetesi, Gül'ün 3. turda 339 oyla seçilmesinin ardından Türkiye'de yeni bir dönem başladığını, göreve gelmesiyle birlikte AK Parti ile Kemalistler arasındaki görüş ayrılıklarının sona ermesinin beklendiğini yazdı.

To Vima gazetesi, Gül'ün Cumhurbaşkanı olmasının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler öncesinde vaat ettiği kurumsal reformların yaşama geçirilmesinin yolunu açtığını yazdı.

Gazete, "reformlarla düzenlenecek anayasanın, 1982 yılında askerler tarafından düzenlenen anayasanın yerine geçecek ilk laik anayasa olacağı" yorumunu yaptı.

Apoyevmatini gazetesi, Gül'ün, partisinin oylarıyla Cumhurbaşkanı seçildiğini kaydettiği haberinde, tecrübeli bir politikacı olan Gül'ün Avrupa yöneliminin de net olduğunu vurguladı.

Gazete, Gül'ün seçilmesinden ardından TBMM'de yaptığı ilk konuşmasında, Türkiye'nin laik bir demokrasi olduğunu ve kendisinin, Cumhuriyetin temel ilkelerini savunacağını ve güçlendireceğini ifade ettiğini kaydetti.

Elefteros Tipos gazetesi, Gül'ün seçilmesiyle birlikteTürkiye'nin AB perspektifine daha yakın olduğu değerlendirmesinde bulundu.Gazete, Gül'ün seçilmesinden hemen sonra açıklama yapan Başbakan Erdoğan'ın, "bundan böyle hükümet ile Cumhurbaşkanlığı arasındaki ilişkilerin daha uyumlu olacağına" dikkati çektiğini belirtti.Ethnos gazetesi ise "Gül, Atatürk'ün makamında" başlığını kullandığı haberinde, Gül'ün göreve gelir gelmez vereceği ilk sınavın, 30 Ağustos Zafer Bayramı olacağını yazdı.

AZERBAYCAN BASINI

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili gelişmeler, Azerbaycan basını tarafından da yakından izlendi.

Tarafsız yayın organlarından Ekspress gazetesi, cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarını "Gül nihayet güldü" başlığıyla duyururken, böylece Türkiye'deki üst düzey yönetimin AK Parti'nin denetimine geçtiğini yazdı ve Gül'ün özgeçmişine yer verdi.

Muhalif Müsavat gazetesinin "Abdullah Gül Türkiye'nin Cumhurbaşkanı seçildi" başlığıyla duyurduğu haberde, seçim süreci ve bu konudaki tartışmalar, ayrıca Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 30 Ağustos mesajı ve bu konudaki yorumlar aktarıldı.

Resmi yayın organlarında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Gül'ü telefonla arayarak tebrik etmesi ve ona gönderdiği kutlama mesajı da tam metin olarak yer aldı.

Televizyon kanalları da dün akşamki yayınlarında Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle ilgili gelişmeleri duyurdu.

ÇİN BASINI

Abdullah Gül'ün, Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi Çin'de de yankı uyandırdı. Çinliler, Gül'ün gülümseyişinin kendi liderlerine benzediğini belirtti.

Başkent Pekin'de gazete alan ve günün haberlerini okuyan bir Çinli, Gül'ün gülümsemesiyle Çinli liderlere benzediğini söyledi. Uluslararası konulara ilgisi olduğunu anlatan Çinli okur, Gül'ün seçilmesiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin dostça gelişmesi temennisinde bulundu.
Pekin'de yaşayan gurbetçilerden Salih Tınmaz da, Gül'ün seçilmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Tınmaz, "Çin basını, Türkiye'nin beş aydır cumhurbaşkanı seçmekle uğraştığını ve bundan dolayı dış konulara fazla vakit ayıramadığını yazıyordu" dedi. Tınmaz, Gül'ün seçilmesine sevindiğini ve Türkiye'ye hayırlı olmasını dilediğini ifade etti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi yetkilisi yaptığı yazılı açıklamada, "Abdullah Gül Beyefendi Türkiye'nin kıdemli politikacılarındandır. Çin tarafı kendisinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilmesini samimiyetle tebrik eder. Son yıllarda Çin-Türkiye ilişkileri sorunsuz gelişme göstermiştir. İnanıyoruz ki Gül'ün görevi süresince iki ülkenin her alandaki dostluk ve işbirliği daha da ileri gidecektir" ifadeleri yer aldı.

Bu arada, Çin basını da Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesine geniş yer verdi. Gazete ve televizyonlar, Gül'ün seçilmesini dış haberler bölümünde önemli haber olarak duyurdu. Haberlerde Gül'ün ant içerken, Türkiye'nin laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurguladığı ve bütün ilkeleri hiçbir ayrım yapmadan savunacağını ifade ettiği belirtildi.

Çin Uluslararası Radyosu da Gül'ün, görevini şeffaflık ve tam bir tarafsızlık içinde yerine getireceğini, Türkiye'nin terörle mücadele kararlılığını yinelediğini, Türkiye'nin AB üyelik sürecini, siyasi ve ekonomik reformlarını hızlandıracağını söylediğini duyurdu.

BELÇİKA BASINI

Belçika medyası, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesine ilişkin haber ve yorumlara geniş yer verdi.

Le Soir gazetesi, cumhurbaşkanı seçilen Gül'ün TBMM'de yaptığı ''güvenceler veren'' konuşmayı yansıtırken, yeni cumhurbaşkanının laiklik ilkesi ve din özgürlüğü üzerinde ısrarla durduğuna dikkati çekti.

Gül'ün konuşmasında AB'ye ve uluslararası topluma da olumlu mesajlar verdiğini kaydeden gazete, AB'nin ve uluslararası topluluğun Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini memnuniyetle karşıladığını, yeni cumhurbaşkanının ''modern reformcu'' olarak nitelendirildiğini yazdı.

Le Soir, konuya ilişkin bir yorumunda da, ''Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin onurlu bir şekilde kışlalarına dönüşünü simgeliyor. Bu laik kesimin Türkiye'nin ekonomik modernleşmesine ve siyasi istikrarına katkıları görmezden gelinemez'' ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin bugün kendisiyle barışık bir hale gelmesinin söz konusu olduğunu yazan gazete, Türkiye'nin gerginlikler yaşadığını, İran ve Cezayir gibi ülkelerde bu tür gerginliklerin çok kötü sonuçlar getirdiğini kaydetti. Gazete, Abdullah Gül ve siyasi arkadaşlarının geçmiş ile bugünün sentezini yapmayı çok iyi başarabileceklerini, Türklerin buna inanarak onlara oy verdiklerini yazdı.

''Türkiye'nin geleceği Avrupa ve demokrasi olacak, çünkü Türkler bunu istiyor ve AB'nin gerektirdiği ekonomik ve siyasi reformları yapıyor'' diyen gazete, ''Avrupa'da Hristiyan demokratik partiler varken Türkiye'de neden Müslüman demokratik parti olmasın'' görüşünü dile getirdi.

Muhafazakar eğilimli La Libre Belgique gazetesi, Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini "AB'ye yönelik yeni bir hamle" olarak nitelendirirken, AB'nin seçim sonuçlarından duyduğu memnuniyeti ön plana çıkardı.''Türkiye'deki değişik devlet kurumları arasında uyum sorunu yaşanacağının işaretlerinden'' söz eden gazete, ''Bilek güreşi son bulmadı'' ifadesini kullandı.La Libre Belgique, ''Her şeyden önce demokrat'' başlıklı bir yazısında da, Abdullah Gül'ü tanıttı.

''Türk İslamı demokrasi ile bütünleşebilir'' başlıklı bir yoruma da yer veren gazete, Gül'ün adaylığının Türkiye'de derin bir kriz yaşattığını, on binlerce insanın yürüyüşler yaptığını, Avrupa'da da farklı ve karşıt görüşlerin gündeme getirildiğini yazdı.

Türkiye'nin bu krizden ''başı dik bir şekilde'' dün çıktığını yazan gazete, Gül'ün laiklik ilkesine saygı göstereceği sözü verdiğini, ''TSK'nın son uyarılarını yaparak geriye çekildiğini'' belirtti.

Gazete, şimdi iktidarın eylemleriyle yargılanacağını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Gül'ün bugüne kadar Türkiye'nin ekonomik gelişmesini ve AB ile yakınlaşmasını sağlayarak İslam'ın demokrasi ile bütünleşeceğini gösterdiklerini ifade etti. Gazete, bugünkü dönemde ''Türk laboratuvarının çok değerli ve hayati olduğunu'' kaydetti.

LÜBNAN BASINI

Lübnan basını da Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesine geniş yer verdi.

Öldürülen eski Lübnan Başbakan Refik Hariri'nin ailesinin sahibi olduğu El Müstakbel gazetesinin birinci sayfasında büyük bir fotoğrafla birlikte kullandığı haberde, nisan ayından bu yana Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilme süreci anlatıldı. Haberde, Cumhurbaşkanı Gül'ün TBMM'de yaptığı ilk konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu laik rejime bağlı kalacağı sözünü verdiğine işaret edildi.

Suriye yanlısı olarak bilinen muhalif Essefir gazetesi, "Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Türkiye'de gül mevsiminin başladığı" yorumunu yaptı. Gazetenin haberinde, "Abdullah Gül'ün bu makama seçildiği 28 Ağustos 2007 tarihinin, çağdaş Türk tarihine büyük harflerle yazılacağı" belirtilerek, "seçim sürecinde kimi çevrelerin beklediği mucizenin olmadığı, aksine Türkiye'nin büyük bir demokrasi sınavını başarıyla verdiği ve Türk halkının, demokratik sistemde tek söz sahibinin kendisi olduğunu ortaya koyduğu" kaydedildi.

(AJANSLAR)