kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Namık Tan

Tan: İsrail, ABD Yahudilerine geri adım attırmalı

Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, İsrail'in Yahudi topluluklarının Ermeni meselesi konusunda tutum değişikliğine gitmesine izin vermemesi gerektiğini belirtti..
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, ABD'deki Yahudi kuruluşlarından Anti-Defamation League'in (ADL-İftira ve İnkârla Mücadele Birliği) Ermeni meselesinde tavır değişikliğiyle ilgili olarak, İsrail'den Amerikan Yahudilerine geri adım attırmasını beklediklerini söyledi. İsrail'in önde gelen İngilizce gazetelerinden Jerusalem Post'a demeç veren Büyükelçi Tan, 1915 olaylarıyla ilgili tutumunun değişmediğini bildikleri İsrail'in Yahudi topluluklarının tutum değişikliğine gitmesine izin vermemesi gerektiğini belirtti. Tan, "Bu bizim beklentimizdir ve çok çok önemlidir" diye konuştu.

KONGRE'DEN GEÇMESİN
Büyükelçi Tan, Türkiye'nin İsrail'den, Amerikan Yahudi kuruluşlarına sözünü geçirerek, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki olayları "soykırım" olarak nitelendiren karar tasarısının kongreden geçmemesini sağlamasını beklediğini de vurguladı. ABD'deki Yahudi kuruluşlarının İsrail ile işbirliği içinde çabalarını sürdürdüklerini herkesin bildiğini belirten Tan, Türk halkının gözünde de Türkiye'nin İsrail ile stratejik ilişkilerinin sadece İsrail ile sınırlı olmayıp, tüm Yahudi dünyasını kapsadığını ifade etti ve "Türk halkı, bu farkı gözetmez" diye konuştu. İsrail'in Amerikan Yahudi kuruluşları üzerinde kontrolü olmadığı yönündeki iddiaları kabul etmediğini kaydeden Tan, "Başka bazı konularda İsrail'in sözünü yerine getirmediği olmamıştır (bu kuruluşların) ve bu konu da onlardan biridir" diye konuştu. Tan, "İsrail'in geçmişte Yahudi örgütlerine aynı konuda sözünü geçirme gücünü ispatladığını" kaydetti.