kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Küresel ısınma...

GÜNAYDIN ekinin sağlık köşesinde (23 Ağustos) ishal vakalarıyla ilgili bir haber vardı. Küresel Isınma İshali Artırdı başlıklı haberin ilk cümlesinde "Küresel ısınmayla birlikte yaşanan su kesintileri büyük şehirlerde ishallere yol açtı.." denmekteydi.
Okurumuz Kemal Kılıç bu başlığı beğenmemiş, yanlış bulmuş.
"Küresel ısınma" diye yazmış, "uzun erimli olaylar sonucunun açıklanması için kullanılacak bir ifadedir. 'Mevsim normalleri üzerinde' veya 'altında' gibi daha yerinde ifadeler varken lütfen artık küresel ısınma kavramının her konuda ileri geri kullanılmasına meydan vermeyin. 'Aşırı sıcaklar ishali artırdı' ifadesi daha doğru olurdu."
Eleştiri konusu, aslında, bir başlık tercihi. Tabii ki aşırı sıcaklar yaz boyunca çok tartışıldı, küresel ısınma ile bağlantılandırıldı. Dolayısıyla, dolaylı bir sebep-sonuç ilişkisinden söz etmek mümkün. Okurumuza göre, ishal varsa bunun nedeni aşırı sıcaklardır; "nedenin nedeni" başlık olmamalıdır.
Sonuçta, bu başlığa dair söylenecek tek şey, küresel ısınma kavramının "aşırı" kullanılarak anlamsızlaşmasının önlenmesi için daha dikkatli olunması.