kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Radyasyonun üstünde şehirlerarası yolculuk

Hasan ERŞAN MERKEZ
Radyoaktif maddelerin koruyucu zırhından çıkarılarak yolcu otobüsleriyle taşındığı ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanlığı genelge yayınladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Radyasyonun üstünde şehirlerarası yolculuk
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı ve Bakan İsmet Yılmaz tarafından 23 Ağustos 2007'de imzalanan "gizli" ve "ivedi" damgalı genelgede bir sağlık skandalı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı, Jandarma ve Ulaştırma Bölge Müdürlükleriyle karayolları firmaları, taşımacı birlikleri ve nakliye firmalarına gönderilen genelgede, yüksek radyasyon içeren radyoaktif maddelerin yer kaplamaması için koruma zırhlarından sökülerek yolcu otobüsleriyle taşındığı belirtildi. TAEK( Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ) Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Şevket Can, yaşanan olayın inanılmaz olduğunu belirterek "Eğer genelgede yazıldığı gibi koruma zırhları çıkarılıyorsa yolcular radyasyona maruz kalmışlardır. Zırhların genelgede belirtildiği gibi söküldüğüne inanmak istemiyorum. Asla insanlara yaklaştırılmamalı" dedi

ÇOK FAZLA İHBAR GELDİ
Olayın TAEK'e de aksettirildiğini, Ulaştırma ve İçişleri Bakanlığı'na da bilgilendirme yapıldığını doğrulayan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili şunları söyledi: "Radyasyon güvenliği dairesi olayları araştırıyor. İnsanların bulunduğu ortamda taşıma büyük bir tehlike. Hatta zırhları olsa bile taşınamazlar. Yol izinleri olması gerekir. Zaten otobüsler için izin yok. Ancak, özel araçlarla ve uzman birinin gözetiminde taşınır. Büyük ihmal var." Karayolları Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Nesip Kemaloğlu ise, radyasyon içeren kargolarla ilgili çok sayıda ihbar gelince genelge ile yetkilileri uyarma yoluna gittiklerini belirtti.