kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Paketteki kritik cümle

Ersan ATAR ANKARA
Yeni anayasa değişikliği paketinde yer alan ve üniversitelerde başörtüsü sorununun aşılmasını sağlayacak cümle: Kimse eğitim ve öğrenim hakkından kılık kıyafet nedeniyle alıkonulamaz..
Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki akademisyenlerin hazırladığı anayasa değişikliği paketinde, tartışılan başörtüsü sorunu, üç kelimelik bir değişiklikle aşılıyor. SABAH, Prof. Dr. Ergun Özbudun'un başkanlığındaki anayasa hukukçularının hazırlayarak AK Parti'ye verdikleri paketteki kritik detaylara ulaştı. Anayasa değişikliği paketinde, üniversitelere başörtüsü ile girilebilmesine olanak tanıyan alternatifli değişiklikler öngördüklerini doğrulayan Prof. Dr. Ergun Özbudun, SABAH'ın soruları üzerine, bu konuda AK Parti'ye seçenekler sunduklarını söyledi. Özbudun, üniversitelere başörtüsü ile girilebilmesinin anayasanın 42. maddesindeki "Eğitim ve öğrenim hakkı" başlıklı maddesiyle ilişkili olduğunu belirtti.

ALTERNATİFLER VAR
Özbudun, bu konuda AK Parti'ye sundukları seçeneklerden ilkini açıklarken, anayasadaki mevcut 42'nci maddede, "Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" cümlesinin yer aldığının hatırlatılması üzerine, bu cümlenin, "Kimse eğitim ve öğrenim hakkından, kılık - kıyafet nedeniyle alıkonulamaz" şeklinde değiştirilmesinin bir seçenek olduğunu söyledi. Komisyon, bu düzenlemenin benimsenmemesi halinde AK Parti'ye bir alternatif daha sundu. Prof. Dr. Özbudun, bu alternatife göre de "eğitim öğrenim kurumlarında kılık - kıyafet serbesttir" cümlesinin anayasa metnine konulabileceğini aktardı. AK Parti, alternatiflerden birini olduğu gibi kabul edebileceği veya tamamen reddedebileceği gibi hazırlanan taslak metindeki alternatifler üzerinde değişiklik yaparak da maddeye, Meclis'e sunulmak üzere, son şeklini verebilecek.
Haberin fotoğrafları