kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İnternet, savaş suçlusu askerlerin yeni umudu

Yeni Haber
İnternet'te, Irak'ta savaş suçu işlemekle yargılanan Amerikan askerlerinin dertlerine çare aranıyor. Hadisa, Hamdaniye gibi Irak kentlerinde Amerikan askerlerinin işlediği suçlarla ilgili dava dosyaları gün geçtikçe artarken, bu olaylarda adı
geçen askerlere yardım için kurulan internet sitelerinin sayıları da artıyor.

Aralarında merkezi Boston'da bulunan Military Combat Defense Fund'un (www.militarycombatdefensefund.com) bulunduğu bu siteler, suçlanan Amerikan askerlerinin avukat masraflarını ödemek için ihtiyaç duydukları bağışları toplamaya aracılık ediyor.

Oğlu 3 kez Irak'a gitmiş, Vietnam Savaşı'na katılan eski asker Patrick Barnes, "İstediğimiz tek şey bu çocuklara bir an önce avukat bulmak" diyor ve bu siteyi Hadise'de Kasım 2005'te yaralanan Amerikalı askerleri hastanede ziyaret etmeye gittiğinde kurmaya karar verdiğini söylüyor. Askerler ise 19 Kasımdaki bir operasyonda 24 Iraklı sivili öldürmekle suçlanıyor.

İddia makamı, askerlerin kadın-erkek, çocuk-yaşlı ayrım yapmadan insanlara ateş açtığını, avukatlarsa askerlerin askeri kurallara uygun hareket ettiğini düşünüyor.14 yaşındaki bir kıza tecavüz ettikten sonra öldürmekle suçlananlar dahil birçok Amerikan askerinin savaş suçu işlemekle yargılanıp ağır cezalar aldığı bir dönemde Barnes, bu cezaların yetersiz kanıtlarla ve jet hızıyla alınan kararlarla verildiğini iddia ediyor. Barnes, sitenin şimdiye kadar 180 bin dolar bağış topladığını ve bağışların çoğunun orduyla bağlantılı kişilerden geldiğini söylüyor.

VİETNAM; YENİDEN...

Marine Defense Fund'ın sitesi (www.marinedefensefund.com) ise esas olarak Hadisa ve Hamdaniye'de işlenen savaş suçlarıyla ilgili yargılananlar için kurulmuş.

Sitenin yöneticilerinden, oğlu asker olan Maralee Jones, bu sitenin Hamdaniye'de geçen yıl bir Iraklı sivilin öldürülmesinden sonra 8 askerin tutuklanmasından sonra kurulduğunu söylüyor. Siteyi ziyaret edenler arasında, yargılanan askerlerin tarafını tutanlar olduğu gibi, yargılanmalarını savunanlar olduğunu belirten Jones, "İnsanların orduya alınan ve doğru dürüst eğitim almadan düzeni sağlamak için savaş bölgelerine gönderilen ve sonra da yargılanan bu askerlerin durumunu anladığını düşünüyorum" diyor. Jones, sözlerini "Vietnam yeniden başlıyor, hemde kelimenin tam anlamıyla" diyerek tamamlıyor...