kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İlk kez Bush da Irak ve Vietnam savaşını kıyasladı

İki savaş arasındaki kıyaslamalara hep itiraz eden ABD Başkanı, sonunda kabul etti. Askerleri erken çekerse "Vietnam'daki gibi çok sivil ölebileceğini" savundu..
ABD Başkanı George W. Bush, dört yıldır Irak konusunda başarılı olamadı.Yaptığı tüm konuşmalar sonrasında sürekli tepki toplayan Bush, önceki gün de yaptığı Vietnam benzetmesiyle, askerleri artık geri getirmek isteyen Demokratların şimşeklerini üzerine çekti. Savaş gazilerine konuşan Bush, 1959-1975 yılları arasındaki Vietnam savaşına atıfta bulundu:

BEDELİ AĞIR OLUR
"ABD'nin geri çekilmesinin bedeli milyonlarca masum vatandaş tarafından ödendi. Vietnam Savaşı, ABD'nin Irak konusunda ne kadar sabırlı olması gerektiğini öğretmiştir. O dönemde, çekilirsek Vietnam halkına bir zararı olmayacağı söylenmişti. Ancak yanılgının ne kadar büyük bedelleri olduğunu dünya görmüş oldu..." Bush, askerlerini çekmenin El Kaide için bir zafer olacağını, liderlerini güçlendirip yeni üyeler bulmalarına yardım edeceğini de öne sürdü. Kongre'de çoğunluğa sahip olan ve askerleri geri çekmek isteyen Demokratlar, Bush'un sözlerine tepki gösterdi.

'SÖZLERI CEHALET'
Senato lideri Harry Reid, Vietnam ile Irak arasında bağlantı kurulamayacağını ve Irak'ı işgalinin ABD tarihinin en büyük hatası olduğunu söyledi: "Askerlerimiz iç savaş ve Başkan'ın strateji hatası arasında sıkıştı. Kongre olarak bunu değiştirmek için her şeyi yapacağız..." Senatör John Kerry de, Bush'un sözlerini "cehalet" olarak nitelendirdi. Öte yandan Amerikan istihbaratının hazırlattığı yeni bir iraporda, Irak hükümetini gelecek 6 ay ila 1 yılda daha çok güvensizliğin beklediği belirtildi.