kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül: Irak'ın bölünmesini kabul etmeyiz

Yeni Haber
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile biraraya gelen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak'ın bölünmesinin bir çözüm değil en kötü durum olduğunu söyledi. Gül, bunu Irak'ın komşularının da kabul edemeyeceğini ifade etti.

Çalışma ziyareti için Türkiye'ye gelen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, bu sabah Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı konutundaki görüşmenin ardından Gül ve Haşimi ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Irak'ın bölünmesi ihtimali konusunda sorulan bir soru üzerine Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Irak'ın bölünmesinin bir çözüm değil, tam aksine en kötü durum olduğunu söyledi.

Bu konudaki görüşlerini pek çok uluslararası ortamda da dile getirdiklerini kaydeden Gül, Orta Doğu'nun böyle bir yükü kaldıramayacağını kaydetti. Gül, bu durumun Irak'ın komşularının da kabul edemeyeceğini ifade etti.

''İRAN KENDİ ÖNLEMLERİ ALMA HAKKINA SAHİPTİR''

Gül, İran'ın Kandil Dağı'na yönelik operasyon yaptığı yönünde gelen haberlerin hatırlatılması üzerine de Irak'taki otorite boşluğu nedeniyle özellikle ülkenin Kuzeyinde teröristlerin bazı imkanlara sahip olduğunu belirtti.

Söz konusu teröristlerin Türkiye için olduğu kadar İran için de bir tehdit olduğunu kaydeden Gül, her ülkenin kendi sınırlarını korumak için önlem alma hakkına sahip olduğunu vurguladı.

''SINIRLARINIZDAN KOMŞU ÜLKELERE SIZILMASINI KABUL ETMEYİZ''

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de Irak'ın sınırlarından başka ülkelere sızarak zarar verilmesini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Haşimi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Nuri el Maliki arasında 7 Ağustos'ta imzalanan mutabakat muhtırasına da destek verdiklerini dile getirdi.

Haşimi, bir süre önce Irak Hükümetinden ayrılan partisinin şu anda hükümete dönmeyi düşünmediği ancak hazırladıkları reform paketinin geçmesi halinde hükümete dönebileceklerini de sözlerine ekledi.

ANKA