kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül ikinci turda da seçilemedi

Yeni Haber
AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, ikinci turda da yeterli oy alamadı ve Cumhurbaşkanı seçilemedi.11. Cumhurbaşkanı seçiminin yapılan ikinci tur gizli oylamasında, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'e 337, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu'na 71, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'ye ise 14 oy çıktı.

11. Cumhurbaşkanlığı için, AKP Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, MHP Kayseri Milletvekili Sebahattin Çakmakoğlu ve DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli yarıştı.

İKİNCİ TUR OYLAMASINDAN KARELER

Tasnif komisyonunun açıkladığı sonuçlara AKP'liler "Hepimiz oylamaya katıldı. Sonuçların yanlış olduğunu düşünüyoruz" diyerek oyların yeniden sayılmasını istedi.

AKP'lilerin çıkan sonuçlara sürekli itiraz etmesi sonucu oylar 5 kez yeniden sayıldı.

TBMM Başbakanı Köksal Toptan'ın açıkladığı seçim sonuçlarına göre Abdullah Gül'ün oyları 4 oy azalarak 337 oya düştü. Gül'ün rakipleri Sabahattin Çakmakoğlu 71, Tayfun İçli ise 14 oyla oylarını birer artırmış oldu. İlk tur oylamada çıkan geçersiz boş oy sayısında da 23'ten 24'e çıktı. İkinci tur oylamada geçersiz oy çıkmadı.

Genel Kurul, 3.tur oylama için 28 Ağustos'ta saat 15:00'te toplanacak. 3. turda salt çoğunluk olan 276 oyu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.

GÜL: SALI'YI BEKLEYİN


11. Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Salı'yı bekleyin" dedi.

Oylamanın tamamlanmasının ardından Abdullah Gül, Salih Kapusuz ve Faruk Çelik ile birlikte TBMM Başkanlık Divanı'nın arkasındaki bölmede bir süre görüşerek durum değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmenin ardından dışarı çıkan Abdullah Gül, gazetecilerin oylamayla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine "Hep beraber bekliyoruz. Biraz daha beklemek lazım" dedi. Bir gazetecinin, oylarındaki düşüşü sorması üzerine Abdullah Gül, "Salı günün bekleyin" dedi.


GÜL'Ü TEBRİK KUYRUĞU

Öte yandan, oylarını kullanan AK Parti milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'e büyük ilgi gösterdiği görüldü. Gül'ün yanına gelerek, tokalaşan milletvekilleri, Bakanlar Kurulu sıraları önünde kuyruk oluşturdu.


CEP TELEFONLARI KESİLDİ

Cumhurbaşkanı seçiminin 2. turu için toplanan TBMM Genel Kurulunda, güvenlik gerekçesiyle cep telefonları kesildi.Cep telefonları Genel Kurulun toplanma saati olan 15.00'de elektronik engelleyicilerle görüşmelere kapatıldı.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras Salonda yerlerini alırken, CHP milletvekilleri ile Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Manisa Milletvekili Erdoğan Yetenç ve Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Genel Kurula gelmedi.

Oylama sırasında milletvekilleri birbirleriyle sohbet ederken, kadın milletvekillerinin beyaz ve açık renk giyinmeleri dikkat çekti.


ÖZYÜREK: TBMM'DEKİ YEMİN TÖRENİNE KATILMAMIZ İÇİN BİR NEDEN YOK''


Öte yandan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda TBMM'de gerçekleştirilecek yemin törenine katılmayacaklarını söyledi.

Özyürek, TBMM Genel Kurulu'nda cumhurbaşkanı seçiminin 2. tur oylaması başlamadan önce, kuliste gazetecilerin, ''CHP'nin, yeni cumhurbaşkanının Meclis'teki yemin törenine katılıp katılmayacağı'' konusundaki sorularını yanıtladı.

''Gül'ün uzlaşmayla değil, dayatmayla aday gösterilmesini uygun bulmadıkları için oylamalara katılmama kararı aldıklarını'' ifade eden CHP'li Özyürek, şunları kaydetti:

''Sayın Abdullah Gül, cumhurbaşkanı seçildiği takdirde kendisiyle ilişkilerimizi asgari düzeyde tutacağımızı daha önce açıkladık. Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek 29 Ekim Resepsiyonuna katılmayacağımızı söyledik. Bu durumda, seçilmesi halinde Meclis'teki yemin törenine katılmamız için de herhangi bir neden yok.''

AJANSLAR