kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD: Türkiye çıkarları için önlem alacak

Yeni Haber
ABD'de 16 istihbarat kuruluşunun ortaklaşa hazırladığı Irak konulu "Ulusal İstihbarat Tahmini" raporunda, Türkiye'nin Irak'taki çıkarlarını korumak için muhtemelen çeşitli önlemler alacağı ve Türk ordusunun, terör örgütü PKK'ya karşı sınır ötesi operasyon düzenlemesi ihtimalinin sürdüğü iddia edildi.

Raporun kamuoyuna açıklanan özet bölümünde komşu ülkelere değinilirken, "Türkiye, Irak'ta algıladığı çıkarlarını korumak amacıyla muhtemelen çeşitli önlemlere başvuracak" denildi ve Türkiye'nin kuzey Irak'ta konuşlanmış teröristlere karşı sınır ötesi operasyon düzenlemesi "riskinin" devam ettiği kaydedildi.

Bu noktada PKK kastedilerek, terör örgütünün bir başka ismi olan "Kürdistan Halk Kongresi" ifadesi kullanıldı.

Raporda kuzey Iraklı Kürtlere değinilirken de, Kürt liderlerin, bulundukları bölgenin "özerkliğinin korunması üzerinde odaklandığı" ve temel konularda taviz vermeye isteksiz olduğu dile getirildi.

Bu konuda raporun kamuya açık bölümünde ayrıntıya girilmezken, Kerkük sorununun ve petrol meselesinin özellikle kastedildiği belirtiliyor.Raporda önemli bir tespit olarak, Irak'taki bazı askeri ilerlemelere karşın, siyasi uzlaşmanın sağlanamadığı ve Başbakan Nuri el-Maliki hükümetinin gelecek 6 ay-1 yıllık süredeki geleceğinin belirsiz olduğu vurgulanmıştı.

Öte yandan, Başkan George W. Bush'un partisi Cumhuriyetçilere mensup en önemli ve kıdemli isimlerden senatör John Warner, Irak'taki
ABD askerlerinin Noel'den itibaren ülkeden geri çekilmeye başlamasını isteyerek, Bush'un politikasına ters düştü.

AA