kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

11 Eylül saldırılarında CIA suçlanıyor

Yeni Haber
ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA tarafından yapılan soruşturmada, eski Başkan George Tenet ve yardımcıları, 11 Eylül saldırılarından önce El Kaide tehditleri için hazırlık yapmamakla suçlandı.

CIA baş müfettişi John Helgerson ve ekibi tarafından hazırlanan ve 2005'te tamamlandığı halde bugüne kadar gizli tutulan, ancak Kongrenin talimatı üzerine açıklanan 19 sayfalık raporda, "teşkilatın ve memurlarının sorumluluklarını tatmin edici şekilde yerine getirmediği, her zaman etkili ve işbirliği içinde çalışmadığı" ifade edildi.

ABD'de 11 Eylül 2001'deki saldırıları durdurabilecek tek başarısızlık noktası bulunmadığı ifade edilen raporda, Tenet'in yetkilerinden dolayı El Kaide tehditlerinin önlenmesi için stratejik plan hazırlanmamasının nihai sorumluluğunu taşıdığı kaydedildi.

"Şahsi nedenlerden" dolayı 2004'te bu görevinden istifa eden Tenet ise baş müfettişin raporunun kesinlikle yanlış olduğunu kaydetti.

CIA'nin şimdiki Başkanı Michael Hayden da, raporun yayımlanması kararının kendi tercihi olmadığını, ancak bu ay başında ABD Başkanı George Bush tarafından imzalanan yasa çerçevesinde Kongre tarafından öngörüldüğü için raporu yayımladığını bildirdi.