kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yves Leterme

"Belçika'nın sonu Çekoslovakya gibi"

Aşırı sağcıların kazandığı seçim sonrası hükümetin kurulamadığı Belçika'da bölünme senaryoları yüksek sesle konuşuluyor. Ulusal radyo 'Birkaç günde bölünen Çekoslovakya bize benziyor' dedi..
Belçika, 10 Haziran'daki genel seçimlerden sonra en büyük siyasi krizlerinden birini yaşıyor. Federal yapılı ülkede koalisyon hükümeti kurulamazken bölünmeye yönelik tartışmalar giderek artıyor. Hükümet kurmakla görevlendirilen, Flaman kesiminin güçlü isimlerinden Hristiyan Demokrat Parti lideri Yves Leterme, Valon partileriyle koalisyon arayışlarında başarılı olamadı. Aşırı sağcı Leterme'in, "Flaman Menfaatinin Belçika'dan öncelikli olduğu" yönündeki sözü büyük tepki çekmişti. Leterme, Fransızca konuşan Belçikalıları "Flamanca öğrenecek zekâsı olmayan insanlar" olarak nitelemişti.

KONFEDERASYONA DOĞRU
Belçika ulusal radyosu RTBF, dün sabah bir kez daha "Çekoslovakya örneğini" gündeme getirdi. Radyo, Çekoslovakya'nın bölünmesinin "6 ayda" ve "kolaylıkla" tamamlandığını hatırlattı. Belçika ile Çekoslovakya'nın koşulların çok benzediğini belirtti. "Federal sistemi" sarsılan Belçika'da, "iki veya daha çok sayıda bağımsız devletin, bazı alanlarda yönetim işbirliğinde bulunması" olarak tanıtılan konfederal sistem önerileri getiriliyor. Belçika, Hollandaca konuşan Flaman ve Fransızca konuşan Valon bölgesinden oluşuyor.