kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yolcular olay anını anlattı

Yeni Haber
İki hava korsanı tarafından kaçırılan Atlas Jet havayollarına ait uçaktan kurtulan yolcular uçakta yaşadıklarını ve nasıl kaçtıklarını anlattı.

MİTHAT KÖRLER: "ANTALYA'DA OLDUĞUMUZU GÖRÜNCE DERİN BİR OH ÇEKTİM"

KKTC Ercan Havaalanı'ndan kalktıktan sonra kaçırılan ve Antalya Havalimanı'na indirilen Atlasjet uçağındaki yolcular arasında bulunan Mithat Körler, Antalya'ya indiklerini fark ettiğinde derin bir oh çektiğini söyledi.

Atlas Jet uçağındaki korsanların Antalya'da yakalanmasının ardından, Havalimanı VIP salonundan sabah saatlerinden bu yana bekleyen yolcular, gazeteciler tarafından görüntülendi. Yolcular arasındaki sanatçı Mithat Körler, havalandıktan 15 dakika sonra, biri arkadan, biri önden iki kişinin kokpitin kapılarını tekmelemesi ve bağırmasıyla başlayan eylemleri sırasında, çok korktuklarını belirtti.

Hava korsanlarının El Kaide terör örgütünden bahsettiklerini ve kokpite girmeye çalıştıklarını belirten Körler, kokpite giremeyen korsanların pilotlarla telefonla konuştuğunu söyledi. Hava korsanların Tahran'a gitmek istediğini ve daha sonra bir havalimanına indiklerini anlatan Körler, ''Önce Suriye'ye indik zannettik. Telefonumda Antalya'da bulunduğumuzu görünce derin bir oh çektim'' dedi.

Körler, şöyle devam etti:

''Hava korsanları eylemlerini sürdürürken, pilotlar uçağı terk etmişler. 1-2 saat sonra havasızlık nedeniyle uçak durulmayacak hale geldi. Kadın ve çocukların indirileceği söylendi. Bu sırada diğer yolcular da arka kapıyı kırarak uçaktan atlamaya başladılar. 2 mürettebat ile 4 kişi uçakta kalmıştı. Ben ve diğer yolcular arka kapıdan, kanatlardan atladık. Ciddi yaralanma olmadı. Kurtulduğumuza ve eylemin sona erdirildiğine sevindik.''

GÜNAY: " KORSANLARIN ELİNDE KIRMIZI PİMİ OLAN PLASTİK PATLAYICI BULUNUYOR"

Antalya'ya yakıt ikmali için zorunlu iniş yapan uçaktan kurtulan yolculardan Gülşen Günay'ın verdiği bilgiye göre, korsanların elinde kırmızı pimi olan plastik patlayıcı bulunuyor. Uçaktan atlarken yaralanan annesinin kaldırıldığı Antalya Devlet Hastanesi'nde gazetecilere açıklama yapan Gülşen Günay, ayrıca korsanların uçakta bulunan Arapların ve fenalaşan yolcuların patlaması muhtemel bombadan etkilenmemeleri için uçağın arka bölümüne gönderdiklerini de söyledi.

Günay, "Korsanlar sakallı idi ve Türkçe bilmelerine rağmen birisi çok az Türkçe konuştu. Uçağın içerisindeki Arap yolcuların ve fenalaşan yolcular korsanlar tarafından bombanın etkilemeyeceği şekilde arka bölüme doğru alındı. Pilotlar uçaktan atlayarak kurtuldu. İçeride havasız kaldık." dedi.

"ARKA KAPIYI KIRARAK KAÇTIK"

KKTC-İstanbul seferini yaparken kaçırılan Atlas Jet havayollarına ait uçaktan kurtulan bir yolcu, yolcular olarak ortak hareket ettiklerini ve arka kapıyı kırarak uçaktan kaçtıklarını söyledi. Erhan isimli yolcu, uçağı kaçırılanların El-Kaide üyesi olduğunu söylediğini aktardı.

Uçaktan kurtulan ve adının Erhan olduğu bildirilen bir yolcu, NTV'nin canlı yayınında yaptığı açıklamada, yolcuların uçak kapılarını kırarak uçaktan kaçtığını ve otobüslere bindirilerek uçaktan uzaklaştırıldığını söyledi. Yolcuların uçağın arka ve yan kapılarını kırarak dışarı çıktığını belirten yolcu, bazı ufak yaralanmalar olduğunu kaydetti.

NTV'ye bağlanan bir bayan yolcu da uçak Antalya'ya indiğinde içeride havasızlık yaşandığını ve bunun üzerine hava korsanlarının 5 dakika için ön kapıyı açma sözü verdiğini ifade etti.

Bu sırada korsanların bayan yolcuları ön kapıdan bırakacağını söylediği ancak bayan yolcuların tahliyesi sırasında erkek yolcuların da arka kapıyı kırarak kaçtığı bildirildi.

ERHAN ERKUL ADLI BİR YOLCUNUN ANLATTIKLARI:

"Sol tarafımda oturuyorlardı. Görünüşleri gençti. Bunlar uçağa bindiler havalandıktan sonra koşturarak pilot bölümüne gittiler bomba olduğunu söylediler. El-Kaide örgütünden olduklarını söylediler. Esmer uzun saçlı, iri, 1.90 boyları civarında uzun zayıf biri kokpitin kapısını kırmaya çalıştı.

El-Kaide örgütünden olduğunu söylediler. Pilot bölümüne koşarak, pilot kapısını kırmaya çalıştılar. Kapının üzerine 'K' harfi yazdılar. Arka kapıya koştuk. Demirlerle arka kapıyı kestik. Uçakta yolcu kalmadı. Atlarken birçok kişi bayıldı. Çoğu kişinin eli kesildi. Benim de ellerim paramparça. Otobüse bindirildik. Antalya'ya doğru gidiyoruz. Herkes kurtuldu. Kimse merak etmesin.

Yolcuların hepsi tahliye edildi. Birçok kişi bayıldı. Atlarken, uçağın arkasında hepberaber yürüdük hiç ayrılmadık. Kapıyı zor açtık. Adamlar müdahale edemedi.

Şu an otobüse bindik. Antalya'dayız. Herkes kurtuldu kimse merak etmesin. Herkes çok iyi.

Uçakta sadece hostesler kaldı."

UÇAKTAN ATLARKEN YARALANAN YOLCULAR TEDAVİ ALTINA ALINDI

Lefkoşa-İstanbul seferini yaparken iki hava korsanı tarafından kaçırılmak istendikten sonra yakıt ikmali yapılmak üzere Antalya'ya indirilen uçaktan atlayarak yaralananlardan 1'i Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 5'i Antalya Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Uçaktan atlarken yaralanan KKTC vatandaşı Şifa Tunç (30), Ayşe Kamburoğlu, Gülcan Aygül, soyadı öğrenilemeyen Osman isimli bir kişi ve Nurşen Günay'ın Antalya Devlet Hastanesi'nde, Mehmet Zaim Necatigil'in de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alındığı bildirildi.Nurşen Günay'ın yaralı olmadığı halde annesiyle birlikte hastaneye gelen ve kaçırılan uçakta yolcu olarak bulunan kızı Gülşen Günay, uçak kaçırıldıktan 10-15 dakika sonra uçağın arka tarafındaki koltuklardan kalkan iki kişinin koşarak ön tarafa geçtiğini söyledi. Bu kişilerin bağırmaya başladıklarını ve ellerindeki poşeti göstererek içinde bomba olduğunu iddia ettiklerini belirten Günay, şöyle konuştu:

''Kokpit kapısını kırmaya çalıştılar ama beceremediler. Bu sırada pilotlar uçağı Antalya'ya indirdiler. Sonra ellerindeki pimi olan şeyi bize göstererek, istekleri yerine gelmezse bombayı patlatacaklarını, uçağı İran ya da Suriye'ye götürmek istediklerini söylediler. İngilizce ve Arapça konuşuyorlardı. Daha sonra pilotların uçağı terk ettiğini öğrendik. Uçak sonra havasız kalmaya başladı. Onlar özellikle kadınları ve yaşlıları bırakacaklardı. Ancak bir grup arkada kapıyı kırınca, oradan atlayıp çıktık.''

Günay, korsanların ikisinin de sakallı, normal kıyafet giymiş kişiler olduğunu belirterek, ''İkisi de teröriste benziyordu'' diye konuştu.Devlet Hastanesi'ne gelen yaralıların yüksekten atlamaya bağlı yaralandıkları ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.Görevini tamamlayan ve uçakta sivil olarak bulunan Ece Göksel adlı hostesin annesi Ayşegül Gürel de VIP salonu önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kızının uçakta sivil olarak bulunduğunu belirten Gürel, kızıyla telefonla görüşebildiğini söyledi.

Kızının durumunun iyi olduğunu belirten Gürel, ''Olay meydana geldikten sonra uçaktan kaçmışlar. Bagajları içeride kalmış. Büyük korku yaşamışlar. Beklemeye devam ediyoruz'' dedi.