kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Korsanlar teslim oldu

Yeni Haber
AtlasJet yolcu uçağını kaçıran hava korsanları teslim oldu. Teslim olan iki korsanın isimlerinin Türk uyruklu M.Reşat Özyurt ve Suriye pasaportu taşıyan Filistin uyruklu Omert Abdülaziz Maliki olduğu belirtildi. Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ise korsanlarla bağlantılı olduğu şüphesiyle bir yolcunun da gözaltına alındığını açıkladı.

Lefkoşa-Ercan Havalimanı'ndan İstanbul'a sefer yapan uçak 07.15'de kalkış yaptıktan sonra, 2 hava korsanı tarafından Tahran'a kaçırılmak istendi. İçinde 136 yolcu ve 6 mürettebat bulunan uçağın kaptanları yakıt olmadığı gerekçesiyle Antalya'ya zorunlu iniş yaptı. Antalya'daki gergin bekleyiş sürerken yolcuların büyük bir kısmı uçağın kapılarını açarak kaçmayı başardı. Bir süre 3 mürettebat ve 4 yolcuyu rehin tutan korsanlar 13:15 sıralarında güvenlik güçlerine teslim oldu.

* YOLCULARIN UÇAKTAN KAÇIŞ GÖRÜNTÜLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

* TESLİM OLAN KORSANLARIN İLK GÖRÜNTÜLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

* KAÇIRILAN UÇAĞIN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

KORSANLARIN BİRİ TÜRK DİĞERİ FİLİSTİN UYRUKLU SURİYELİ

İçişleri Bakanı Osman Güneş, AtlasJet uçağını kaçıran hava korsanlarından birinin Türk vatandaşı olduğunu, diğerinin ise Suriye pasaportu taşıdığını bildirdi.

Bakan Güneş, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

''Elde iki kişi var. Bunlardan birisi Mehmet Reşat Özyurt. Bu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Birisi Omert Abdülaziz Maliki, pasaporttaki ismine göre... Bu Suriye pasaportu taşıyan birisi. Muhtemelen Filistinli olduğunu düşünüyor arkadaşlarımız ama Suriye pasaportu taşıyor.

Bunların kimlerle ilişkili olduğu ve kimlerin adına, hangi maksatla bu eylemi gerçekleştirdiği arkadaşlarımızın incelemesinden, araştırmasından sonra ortaya çıkacak.''

İçişleri Bakanı Güneş, iki hava korsanının sorgulanmasına Antalya Emniyet Müdürlüğü'nde başlandığını, bunlar sonuçlanınca gerekli bilgilerin kamuoyuna açıklanacağını da dile getirdi.

VALİ YÜKSEL: KORSANLARLA BAĞLANTILI OLDUĞUNDAN ŞÜPHELENEN BİR KİŞİ GÖZALTINDA

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, yolcu uçağını kaçıran hava korsanları ile bağlantılı olduğu şüphesi bulunan bir kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Vali Alaaddin Yüksel, Antalya Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, beş saat süren görüşmeler sonucunda uçak kaçırma eyleminin sona erdirildiğini ve olaya karışan iki hava korsanının yakalandığını belirtti.

Hava korsanlarıyla süren görüşmelere uzman psikologların da katıldığını ifade eden Vali Yüksel, görüşmeler sonunda korsanların teslim olmaya ikna edildiğini söyledi.

Korsanların El Kaide örgütü bağlantılı olduklarını söylediklerini, bu bağlantılarının araştırıldığını belirten Yüksel, yolculardan, bu kişilerle bağlantılı olduğu şüphesi bulunan bir kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.

Yüksel, yolcuların büyük bölümünün sağlık durumunun iyi olduğunu, 8 yolcunun hastanelerde tedavilerinin sürdüğünü, bir yolcunun ise atlama sırasında ayağında rahatsızlık olduğunu kaydetti.

KAÇIRILMA OLAYININ GELİŞİMİ

AtlasJet'a ait Lefkoşa-İstanbul seferini yapan uçak kaçırılmak istendi. Pilotların yakıt ikmali gerekçesiyle Antalya Havaalanı'na indirilen uçaktaki hava korsanlarının teslim olmalarıyla eylem sona erdi.
Olay şöyle gelişti:

Lefkoşa-Ercan Havalimanı'ndan 136 yolcu ve 6 mürettebatla İstanbul'a sefer yapan uçak 07.15'de kalkış yaptıktan sonra, 2 hava korsanı tarafından Tahran'a götürülmek istendi.

Pilotlar, ''yakıt ikmali yapmalarının zorunlu olduğunu'' söyleyince, iki hava korsanı kokpitin kapısını zorlamaya başladı. Havacılık kuralları gereği uçuş sırasında daima kilitli tutulan ancak şifreyle girilen kapıyı hava korsanları açmayı başaramadı.

Bunun üzerine, iki hava korsanından biri hosteslerden birini rehin alarak ''ona zarar vereceklerini'' söyledi. Pilot, yakıt ikmali yapmak üzere uçağı saat 08.05'de Antalya Havalimanına indirdi.Pilotlar inişten sonra uçaktan ayrıldılar.

Korsanların birinin elinde bıçak, diğerinde ise ''bomba'' olduğu söylenen bir paket bulunduğu kaydedildi.

BAZI YOLCULAR UÇAKTAN İNDİ

Uçak Antalya'ya indikten sonra iki hava korsanı ile güvenlik güçleri bağlantı kurarak, yolculardan yaşlı ve çocukların serbest bırakılması için görüştü.

Yolcuların büyük bölümü orta ve arka kapının açılması sonucu uçaktan indi. Uçakta, 4 yolcu ve 3 mürettebat kaldı.

Uçağın etrafında bir helikopter konuşlandırıldı.Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde kriz masası kuruldu.

Genel Müdürlük'ten yapılan açıklamada, uçağın Lefkoşa-İstanbul seferini yapmak üzere bugün yerel saat ile saat 07.15'de kalktığı ve seyir halindeyken 2 erkek yolcu tarafından kaçırıldığının iletildiği belirtildi.

Pilotların, ''teröristlerin'' tüm karşı direncine rağmen uçağı yerel saat ile 08.15'te Antalya Havaalanı'na indirmeyi başardıkları ifade edildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
''Daha sonra teröristler tarafından uçağın yolcu giriş kapısı zorlanarak açılmış ve kabin ekibine zarar verileceği tehdidinde bulunulmuştur. Kokpitte bulunan 2 pilot, kokpit camlarından çıkarak, uçağı terk etmişlerdir. Hali hazırda uçak pistte bekletilmekte olup, teröristler yaşlı ve çocukları bırakacaklarını bildirerek, yetkililerle görüşmeyi talep etmişlerdir. Yaşlı ve çocukların serbest bırakılması esnasında yaşanan karışıklıktan faydalanarak, diğer yolcuların büyük kısmı uçağın arka kapısından uçağı terk etmişlerdir.''
Açıklamada, uçakta, 136 yolcu ve 2'si pilot, 4'ü kabin ekibi olmak üzere 6 mürettebat bulunduğu belirtildi.

TAHRAN'A GİTMEKTE ISRAR ETTİLER

İlerleyen saatlerde korsanları ikna çalışmaları sürdü, ancak korsanlar teslim olmaları yönündeki telkinleri kabul etmediler ve Tahran'a gitme konusundaki ısrarlarını sürdürdüler.

Uçaktan atlayarak yaralananlardan 1'i Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde, 5'i Antalya Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan yolculardan Mehmet Zaim Necatigil, düşme anında kalça kemiğinin kırılması nedeniyle ameliyata alındı.
Antalya Havalimanı'nda bekleyen uçağın bulunduğu pistin uçak iniş ve kalkışına kapalı olduğu ancak diğer uçakların iniş ve kalkışlarında bir problem yaşanmadığı ve büyük oranda aksama olmadığı kaydedildi.

YOLCULAR İSTANBUL'A GÖNDERİLECEK

İstanbul Vali Yardımcısı Murat Kocabaş, uçağın yolcularının İstanbul'a getirilişine ilişkin tüm sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alındığını bildirdi.

Kocabaş, ''İstanbul Valimiz sayın Muammer Güler başkanlığında kriz masası oluşturduk. Gelişmeleri buradan takip ediyoruz. Biz, buradan uçaktaki yolcuların getirilişi sırasında oluşabilecek herhangi bir sağlık sorunu için sağlık ekiplerini hazırladık. Güvenlik önlemlerini aldırdık. Gelecek yolcuların karşılanması ve rehabilitesi için ne gerekiyorsa tüm tedbirleri aldık'' dedi.

Murat Kocabaş, yolcuların akşam üzeri İstanbul'a getirilmesinin beklendiğini bildirdi.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, uçağı kaçıran iki hava korsanının İran uyruklu olduğunun belirlendiğini açıkladı.Usar, korsanların ABD'yi protesto etme amacıyla bu eylemi düzenlediklerini kaydetti.

Ercan Havaalanındaki güvenlik önlemlerine de değinen Usar, güvenlik kameralarının incelendiğini belirtti.

UÇAĞI KİRALAYAN ŞİRKET

World Focus Havayolları Üst Yöneticisi Aydın Kızıltan, uçağın kokpit ekibinin korsanlar kokpit kapısını kırmak üzereyken terk ettiklerini bildirdi.

Kızıltan, ''Uçak kalktıktan sonra 2 kişi kokpitin kapısına gelip kapıyı zorluyorlar. Arkadaki yolcular 'yapmayın' demiş. Öyle olunca bu kişiler 'bizde bomba var', diyorlar. Bunun üzerine kapı kilitli olduğu için iç haberleşmeyle kokpit ekibi ile telefonla görüşüyorlar. Uçağı kaçırmak istediklerini söylüyorlar'' diye konuştu.

Kızıltan, bu sözler üzerine, kokpit ekibinin, ''uçağın yakıtının yetmeyeceğini'' gerekçe gösterip, hemen Antalya Havaalanı'na iniş yaptıklarını ifade ederek, ''Uçak Antalya'ya indikten sonra, bu şahıslar kokpitin kapısını kırmaya çalışıyorlar. O arada kaptan uçağın kaçırılmaması ve elim bir olaya sebebiyet vermemek için camdan uçağı terk ediyor ve emniyet güçleriyle kontak haline geçiyor'' dedi.Bu sırada, ''korsanların kokpitin kapısını kırmak üzere olduğunu'' anlatan Kızıltan, ''Korsanlar kokpit kapısını kırmak üzereyken kaptan pilot ve yardımcı pilot uçağı terk ediyorlar'' diye konuştu.

Kızıltan, 2 hava korsanının ilk önce bazı yolcuları bıraktığını, ''İlk önce yolculardan bayanları, yaşlıları ve çocukları bırakacaklarını söylemişler ama o aradaki kargaşada bir kaç erkek yolcu hariç bütün yolcular uçağı terk etmiş'' dedi.

İran Hava Yolları Kurumu yetkilisi, uçağın Tahran'a getirilmesi talebini incelediklerini söyledi.

Yetkili, yarı resmi Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, uçağı kaçıranların İran'a gelme taleplerinin kendilerine ulaştığını ve yetkililerin bunu incelediğini bildirdi.

İKİ HAVA KORSANI TESLİM OLDU

Sivil Havacılık Genel Müdür vekili Ali Arıduru, insanların hayatıyla ilgili bir konunun müzakeresinin sürdürüldüğünü belirterek, ''Amacımız hiç kimse zarar görmeden operasyonu sonuçlandırmak'' dedi.

Korsanları ikna çalışmaları ilerleyen saatlerde de sürdü. Bu çalışmalar sırasında uçaktan terkler sürdü ve iki korsanla birlikte 3 kabin memuru kaldı.

Antalya Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, hava korsanlarının teslim olacağını bildirdi.

Balcıoğlu, saat 13.05 itibariyle yaptığı açıklamada, uçaktaki iki korsanın teslim olduğunu bildirdi. Balcıoğlu, ''Teröristler alındı, olay bitti'' dedi.

Uçaktan alınan hava korsanları, polis ekiplerince bir araca alınarak pistten uzaklaştırıldı.

UÇAK ANTALYA'YA ZORUNLU İNİŞ YAPTI


AtlasJet'a ait Lefkoşa-İstanbul seferini yapan uçak iki hava korsanı tarafından kaçırılmak istendi. Uçak, pilotlar tarafından yakıt ikmali gerekçesiyle Antalya Havaalanı'na indirildi.

Atlasjet'e ait uçağın ''Worldfocus'' havayolları şirketinin kiralandığı, 06.45'te KK 1011 sefer sayısıyla Ercan Havaalanı'ndan uçuş yaptığı belirtildi. 136 yolcu ve 6 mürettebatı bulunan uçak 08.05'de Antalya Havalimanı'na inmişti.

Alınan bilgiye göre, Lefkoşa-Ercan Havalimanı'ndan İstanbul'a sefer yapan uçak 07.15'de kalkış yaptıktan sonra, 2 hava korsanı tarafından Tahran'a götürülmek istendi.

Pilotlar, ''yakıt ikmali yapmalarının zorunlu olduğunu'' söyleyince, iki hava korsanı kokpitin kapısını zorlamaya başladılar. Havacılık kuralları gereği uçuş sırasında daima kilitli tutulan ancak şifreyle girilen kapıyı hava korsanları açmayı başaramadı.

Bunun üzerine iki hava korsanından biri hosteslerden birini rehin alarak ''ona zarar vereceklerini'' söyledi. Pilot, bunun üzerine yakıt ikmali yapmak üzere uçağı Antalya Havalimanına indirdi. Pilotların inişten sonra kokpitin camını kırarak uçaktan ayrıldıkları belirtildi.

"UÇAKTAN KAÇIŞLAR KİŞİSEL TERCİH"

AtlasJet Üst Yöneticisi Tuncay Doğaner, kaçırılan uçağı terk eden yolcuların atlayarak dışarı çıkmaları dolayısıyla ufak tefek yaralanmalar olduğunu belirterek, ''Bu usule uygun bir tahliye değildir. Bu çıkışlar yolcularımızın kendi tercihidir'' dedi.

AtlasJet Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Doğaner, uçakta 4 yolcu ve 2 mürettebatın kaldığını ifade ederek, uçağı terk eden yolculara derhal müdahale edildiğini, Antalya Havalimanı VİP Salonuna alınarak, psikolojik ve sağlık yönünden bütün sosyal ihtiyaçlarının karşılandığını bildirdi.

Doğaner, her türlü patlayıcıya karşı uçakta her türlü önlemin alındığını belirterek, uçağın havalandırmasının da kapatıldığını vurguladı.Güvenlik güçlerinin olaya müdahale ettiğini, şüpheli yolcuların tespit edilmiş olduğunu anlatan Doğaner, uçaktakilerin listesinin gerekli araştırmalar için İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile ilgili birimleri iletildiğini, olayın sona ermesinin ardından ilgili makamların açıklama yapacağını söyledi.

Doğaner, şu ana kadar herhangi ciddi bir rahatsızlığın gözlenmediğini belirterek, ''Nasıl oldu da bu 2 kişi uçağa bindi? Ellerinde patlayıcı var mıydı, yok muydu, bunu İçişleri Bakanlığı açıklayacaktır'' diye konuştu.

Basın mensuplarının ''Yolcuları korsanlar mı bıraktı'' sorusu üzerine Doğaner, ''Bir bölümünü onlar serbest bırakıyorlar. Bir bölümü de kendi inisiyatifiyle uçağı terk ediyorlar. Uçağı kaçıranların niyetleri, kimlikleri kimlik bazında İçişleri Bakanlığı tarafından bilinmektedir'' dedi.

Doğaner, uçakta ayrılanlar içinde de korsanlara yardım edenlerin olup olmadığını bilmenin mümkün olmadığını dile getirerek, korsanların bir talepleri olup olmadığının sorusuna karışlık, ''Bize ulaşmış herhangi bir talepleri yok'' diye konuştu.

Tuncay Doğaner, Lefkoşa Ercan Havalimanı'ndan Atatürk Havalimanı'na iniş yapmak üzere 06.45'de havalanan uçağın içinde 2 kaptan, 4 hostes ve 136 yolcu bulunduğunu hatırlattı.

''Ellerinde patlayıcı var mı?'' sorusuna karşılık Doğaner, korsanların ellerinde bir cisim bulundurduklarını belirterek, bu cismin ne olduğuna ilişkin bilgileri bulunmadığını, bu yolcuların güvenlik kontrolünden geçtiklerini sözlerine ekledi.

"HAVAALANINA BOMBA SOKULMASI İMKANSIZ"

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, Lefkoşa-İstanbul seferi sırasında kaçırılan AtlasJet'e ait uçağı kaçıran hava korsanlarının havaalanına bomba sokmasının mümkün olmadığını söyledi.

Lefkoşa-İstanbul seferini yapan AtlasJet Hava Yollarına ait uçağın kaçırılmasının ardından, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, İçişleri Bakanı Özkan Murat, Ekonomi ve Turizm Bakanı Erdoğan Şanlıdağ ve KKTC Emniyet Müdürlüğü yetkilileri Ercan Havaalanında konuyla ilgili değerlendirme yapmak için bir araya geldi.

Değerlendirme toplantısının ardından Dışişleri Bakanı Avcı, İçişleri Bakanı Murat, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Usar ile Ekonomi ve Turizm Bakanı Şanlıdağ ortak basın toplantısı düzenledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Usar basın toplantısında, hava korsanlarının "bir poşetin içinde Ercan Havaalanına bomba sokmuş olma" ihtimalleriyle ilgili olarak, "Poşetin içinde bomba olsaydı bu tespit edilirdi. Bu noktada el bombası veya el yapımı bir bomba olsaydı bunu güvenlik güçleri tespit ederdi" dedi.

Hava korsanlarının yakalanıp, Türkiye Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından sorgulandığını belirten Usar, kendilerinde net bilgiler olmadığını ve kamuoyunu yanlış bilgilendirerek yanıltmak istemediklerini söyledi. Konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğine de dikkat çeken Usar, "Konuyla ilgili detaylar ancak Türk emniyet güçlerinin yapacağı araştırmayla ortaya çıkacak" dedi.

KKTC İçişleri Bakanı Murat da hava korsanlarının KKTC'ye giriş-çıkış kayıtlarının ellerinde bulunduğunu, ancak soruşturma tamamlanmadan güvenlik açısından bilgilerin saklandığı bildirdi.KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı da konuyla ilgili Türk Dışişleri Bakanlığı ile sürekli temas halinde olunduğunu ve olayın en az zararla sonuçlanmış olmasının önemli olduğunu kaydetti.

(AJANSLAR)