kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Okul birincileri tercih kurbanı

PERVİN KAPLAN HABER MERKEZİ
Bu yıl ÖSS'de açıkta kalan 2 bin 520 okul birincisinin çoğu meslek ve klasik lise çıkışlılar. Hataları ise çok istenen programları tercih etmeleri..
Bu yıl ÖSS'ye başvuran 7 bin 644 okul birincisinden toplam 5 bin 124'ü bir programa yerleşirken, 2 bin 520'si açıkta kaldı. Geçen yıl ise 7 bin 397 birinciden 2 bin 443'ü bir yükseköğretim programına yerleşememişti. Birincilerin açıkta kalmalarında nedenleri arasında ilk sırayı başka adaylar tarafından da en çok istenen programları tercih etmeleri oluşturuyor. Birinciler puanlarının yüksek, başarı sırasının iyi olmaması durumunda hiçbir programa kayıt hakkı kazanamıyor. Ayrıca okul birinciliği kontenjanının da sınırlı olması ve bu sınırlı kontenjanı çok sayıda adayın tercih etmesi açıkta kalmalarının başka nedeni.

NORMAL YERLEŞTİRME
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) okul birincilerini her yıl bazı programlarda okul kontenjanına ek olarak onlara kontenjan ayırarak ödüllendiriyor. Öğrenciler tercih listelerini gönderdiklerinde yerleştirme işlemi yapılırken, okul birincilerine farklı bir işlem yapılıyor. Bu işlemin birinci aşamasında tercihlerin ilgili bölümü yazan okul birincileri arasından ayrılan kontenjan kadarı yerleştiriliyor. Eğer okul birincisi olan öğrenci tercihlerinden herhangi birisine okul birincisi olarak yerleşemezse normal bir öğrenci gibi tercih listesine tekrar bakılıyor, normal yerleştirme işlemi yapılıyor. Yani okul birincisi öğrenciye iki kez bakılıyor. Okulu birincilikle bitiren adaylar bu avantajdan sadece mezun oldukları yıl yararlanabiliyor.

MESLEK VE KLASİK
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat okul birincileri için ayrılan kontenjanların çok sınırlı olduğunu belirterek, tercihlerinin tümünü başka adaylar tarafından da çok istenen programlar arasından yapan okul birincilerinin genel olarak açıkta kaldığını söylüyor. Polat, açıkta kalan birincilerin ise özellikle meslek ve düz liselerin mezunları olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuşuyor: "Meslek lisesi çıkışlılarda zaten bir katsayı problemi oluyor. En çok tercih edilen programı yazınca da şansı kalmıyor. Aslında açıkta kalanların çoğu meslek ve düz lise mezunları. Ancak düz lise mezunlarının birincisinin de fen ya da Anadolu lisesi sonuncusu ile eşdeğer olduğunu unutmamak gerek. Biz OKS ile öğrencileri zaten eliyoruz, en iyileri alıyoruz, diğerlerini klasik liselere koyuyoruz." Birincilerin çoğu fen ya da Anadolu lisesinden mezun ise, bunun bir sorun anlamına geldiğini ifade eden Polat "Ama genellikle açıkta kalanlar onlar değil. Onların arasında kalanlar ise başarı sırası ve puanına dikkat etmeyerek çok yüksek bir programı tercih edenlerdir" diye konuştu.