kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Büyükanıt için acil savunma

ANKARA
Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Markulli'nin TSK'ya yönelik hakaretleriyle ilgili "Kimse bizi savunmuyor" diyen Org. Büyükanıt'ın serzenişinin ardından Dışişleri açıklama yaptı..
Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli'nin TSK'ya yönelik ağır hakaretleri ile ilgili, "Kimse bizi savunmuyor" serzenişinde bulunan Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın bu çıkışına Dışişleri Bakanlığı anında yanıt vererek, Markulli'yi uyaran sert bir açıklama yaptı. Dışişleri'nin açıklamasında "TSK'ya dil uzatmanın Markulli'nin haddine olmadığı" belirtildi. Markulli "Türk Genelkurmay Başkanı'nın sözleri Türkiye'yi 100 yıl geri götürdü" şeklinde bir açıklama yapmış, bunun üzerine Büyükanıt "Bir Türk televizyonunda Türk Genelkurmay Başkanı'na ağır hakaret ediliyor. Kimse sesini çıkarmıyor, yanıt vermiyor. Bizi savunmalarını beklerdik" demişti. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Markulli'nin son günlerde Türkiye, TSK ve Genelkurmay Başkanı Org.Yaşar Büyükanıt hakkında yakışıksız ifade ve beyanlarda bulunduğunun görüldüğü" belirtilerek, "Markulli, Türkiye'nin iç konularıyla ilgili görüş belirtecek ve değerlendirmelerde bulunacak bir muhatabı değildir. Kaldı ki, TSK ve Genelkurmay Başkanımıza dil uzatmak Markulli'nin haddine de değildir" denildi.

BARIŞIN TEMİNATI
Açıklamada, Türkiye'nin 1960 Garanti Andlaşması'ndan kaynaklanan garantörlük hakkı çerçevesinde Ada'da bulundurduğu Silahlı Kuvvetleri'nin, Kıbrıs'a 1974'ten bu yana huzur ve istikrar getirdiğinin altı çizilerek, "Kıbrıs'ta barışın teminatı Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri'dir. Türkiye'nin Kıbrıs politikası milli bir politikadır ve Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt'ın açıklamaları bu politikayı yansıtmaktadır. Uluslararası toplum, Kıbrıs Rum Yönetiminin tahrikkâr ve sorumsuz tutumunu gözardı etmemelidir" denildi.