kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ağustos 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dakika dakika kaçırma olayı

Yeni Haber
Lefkoşa-İstanbul seferini yapan Atlasjet'in Word Focus şirketinden kiraladığı MD-83 tipi uçak, 136 yolcu ve 6 mürettebatıyla birlikte Ercan Havaalanı'ndan havalandıktan 15 dakika sonra kaçırıldı.

İşte yaklaşık 4.5 saat süren dakika dakika uçak kaçırma olayı;

Saat 06.45 - Atlasjet Havayolları'nın, World Focus Havayolları'ndan kiraladığı MD-83 tipi KKK 1011 sefer sayılı tarifeli uçağı saat 06.45'te İstanbul'a gelmek üzere 136 yolcu ve 6 mürettebatı ile Lefkoşa'daki Ercan Havaalanı'ndan kalktı. Böyle bir olay yaşanmasaydı uçağın saat 08.10'da Atatürk Havalimanı'na inmesi bekleniyordu.

Saat 07.15 - Havalandıktan yaklaşık 15 dakika sonra Kıbrıs'ta üniversite öğrencisi olan İran uyruklu oldukları belirtilen iki kişi kokpit kapısına yönelip, elerinde bomba olduğunu ve İran'a gitmek istediklerini söyleyip kokpit kapısını zorlayarak açmaya çalıştı.

Saat 08.05 - Kapıyı açmayan uçağın kaptan pilotu Faruk Çağamlı ile yardımcısı Cemal Doğaner korsanlara, yeterli yakıtları olmadığını söyleyip en yakın havaalanı olan Antalya'ya inmeleri gerektiğini iletti. Ve saat

08.05 itibariyle havalimanına indi. Pilotun kaçırıldıkları bilgisini iletmesi üzerine emniyet güçleri, sağlık ekipleri, ve havalimanı yetkilileri uçağın çevresinde önlem alıp beklemeye başladı. Kıbrıs ve İstanbul'daki yolcu yakınları havalimanlarına geldi.

Saat 08.05- Antalya Havalimanı 3-6 pistinde park eden uçağın pilotları korsanların içeri girip, kendilerine rehin alarak uçağı tekrar havalandırmalarını önlemek için kokpit çamından çıkarak, uçaktan ayrıldı. Bu sırada Antalya, Ankara ve İstanbul'da ilgili birimler tarafından kriz masası kurulup, hava korsanları ile irtibata geçildi.

Saat 09.30 - Oksijen yetersizliği nedeniyle uçağın yan kapıları açıldı. Korsanlar uçaktaki yaşlı, kadın ve çocuk yolcuları serbest bıraktı. Bunun üzerine bütün yolcular panik içinde uçaktan atladı. Yolcular atladığı sırada uçağın arka kuyruk kanatlarından biri kırıldı. Korsanlar yolcuların hareketliliği karşısından hiçbir tepki göstermedi. Bu sırada korsanlarla irtibata geçildi ve pazarlık başladı.

Saat 10.00 - Korsanlar, İran, Suriye olmazsa başka bir Ortadoğu ülkesine gitmek istedikleri iletti. Uçakta 3 yolcu ile 2 hostes kaldı. Uçağı, ABD'yi protesto için kaçırdıkları bildirilen korsanlarla pazarlık halen devam etti. Uçağın yolcuları şu anda Antalya havaalanında bekletiliyor. Atlasjet'in İstanbul'dan göndereceği başka bir uçakla yolcular, İstanbul'a getirileceği belirtildi.

Saat 12.55 - Uçakta bulunan 2 yolcu da serbest bırakldı. Uçakta sadece 3 mürettebat kaldı

Saat 13.00 - Uçakta bulunan 3 mürettebat da serbest bırakıldı.

Saat:13.02 - Cihan Haber Ajansı, hava korsanlarından Filistin uyruklu korsanın isminin Muhammet Aziz Talip, Türk uyruklu hava korsanının ise Mehmet Reşat Özlü olduğunu açıkladı.

Saat 13.04 - Korsanlar teslim oldu. Yaklaşık 4.5 saat süren uçak kaçırma olayı sona erdi.