kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kist varsa 1.5 yıl önce korunmayı bırakın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Polikistik over (yumurtalık) sendromum var. Gebe kalamayacağımı söylediler. Bunun için yakın gelecekte herhangi bir tedavi şekli olabilir mi?
Polikistik over 'çok sayıda kist içeren yumurtalık' anlamına gelen bir terimdir. Dünyanın her tarafında milyonlarca kadın bu sendromla mücadele etmektedir. Bu, özellikle genç kızlarda çok görülen bir sorun. Bazı doktorlar bu durumdaki kızların gebe kalamayacaklarını belirtse de bu son derece yanlış bir yorum. Bu kızlar rahatlıkla gebe kalabilir; ancak gebelikleri geç olabilir ya da gebelik sırasında sorun yaşanabilir. Evlendikten sonra üç sene korunmayı düşünen polikistik overli kadınlara ben 1.5 sene korunmalarını sonrasında hamile olmak için kontrolsüz ilişki yaşamalarını öneriyorum.

* Ben 19 yaşında kürtaj yaptırmak zorunda kaldım. Şimdi 24 yaşındayım ve bir yıllık evliyim. Kürtaj, gebe kalmamı engeller ya da erteler mi?
Her ne kadar halk arasında ilk gebeliğin alınmaması şeklinde bir inanış olsa da bu durum ilerleyen yıllarda gebe kalınmasını engellemez. Ancak her kürtajın bir sonraki gebeliği olumsuz etkileyebileceği göz ardı edilmemeli. Kürtaj sonrasında gerekli tedbirler alınmalı. Genç kızlar özellikle bu konuya dikkat etmeli ve mecbur olmadıkça yaptırmamalı. Engellenemeyen durumlar oluştuğunda ise uygun koşullarda ve uzman bir kişiden yardım almalı. Olayı gerektiren şartlar ortadan kaldırılmalı. Kurtuluş veya doğum kontrol yöntemi olarak asla görülmemeli.