kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hamileye LCD Ekran Öneriliyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Hamile kalmayı düşünüyorum ancak eşim çoğu zaman eve alkollü geliyor. Eşimin bu durumu çocuğun anomalili doğmasına yol açar mı?
Alkol kullanımı; hem kadın hem de erkek için çok önemli bir sorundur ve doğacak bebekte anomali olup olmamasında bire bir etkilidir. Erkeğin alkol alması kısırlığa bile yol açabilir. Aynı durum kadın için de geçerli olduğundan; çocuk sahibi olmak isteyen çiftler en az 3 ay önce alkol ve kafein içeren içecekler ile sigara kullanımını bırakmalı. Alkol kullanmak ayrıca düşük veya erken doğuma yol açabilir.

* İşim nedeniyle gün boyunca bilgisayar kullanıyorum. Bu durum kısırlığa yol açar mı?
Hayır; böyle bir çalışma yok. Ancak etkisinin ne olduğu henüz tam bilinmese de bilgisayar ekranının tüplü olmaması tercih edilmeli. LCD ekranlar; hem göz hem de diğer sağlık sorunlarına yol açmaması için öneriliyor.

* Normal yolla ve sorunsuz bir şekilde ilk çocuğum oldu. Ancak eşimle bu kez ikiz bebeğimiz olsun istiyoruz. Bunun için tüp bebek yöntemini mi denemeliyiz?
Çocuğun ikiz veya üçüz olmasını önceden belirleyen bir yöntem yok. Hiçbir doktor bunu yapmak istemez. Aksine ikiz veya üçüz bebekler doktorlar için başarısızlığın göstergesidir. 'Tedavi ile ikiz veya üçüz yapalım' gibi bir yöntem bugün için mümkün değil. Doktor her ne kadar yardımcı olmak istese bile son anda değişlikler yaşanabilir ve çiftler son dakikada büyük hayal kırıklığına uğrayabilir.