kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amerika'da en tehlikeli meslek: Balıkçılık

Yeni Haber
Amerika'da en tehlikeli meslekler sıralamasında balıkçılık ilk sırada yer aldı. Geçtiğimiz hafta göçük altında kalan maden işçilerinin zor koşullar altında çalıştıkları tartışmasının ardından haber kanalları Amerika'nın iş hayatını masaya yatırdı. Yapılan incelemeler sonucu Amerika'da balıkçılık, tahminlerin ötesinde en tehlikeli meslek olarak belirlendi.

Ülkede geçen yıl 5 bin 703 kişi iş kazası sonucu hayatını kaybetti. Bu rakam 2005 yılına oranla daha az olarak belirlendi. 2005'te iş başında yaşamını yitiren çalışan sayısı 5 bin 734 kişi olarak gerçekleşmişti.

İş başında hayatını kaybetme oranının en yüksek olduğu meslek grubunun başında balıkçılık geliyor. Balıkçılık mesleğinde 2006 istatistik verilerine göre, her 100 bin çalışandan birinin hayatını kaybetme riski 141,7. Balıkçılıktan sonra en tehlikeli meslek grubu olarak ikinciliği pilotluk alıyor. Bu meslekte her 100 bin çalışandan birinin yaşamını yitirme olasılığı 87,8. Risk sıralamasında balıkçılık ve pilotluğu şu meslek grupları takip ediyor; marangoz, inşaat, demirci, elektrikçi, çiftçi, yüksek gerilim hatlarında kablo işleri yapanlar, çatıcı ve şoförler.

Amerikan İşci Sendikası İstatistiği'nin (BLS) verdiği bilgilere göre balıkçılık ve pilotluk mesleğinin en riskli iş olmasının başlıca nedeni hava muhalefeti. BLS'in kayıtlara göre gerek balıkçılar gerekse pilotlar en çok hava muhalefeti nedeniyle hayatlarını kaybediyor.

MADENCİLİK MESLEĞİ TEHLİKELİ MESLEKLER ARASINDA DEĞİL

Geçtiğimiz hafta Utah'daki maden kazasıyla göçük altında kalan 6 işçi, tüm ülkenin dikkatlerini bir anda bu meslek üzerine çevrilmesine neden oldu. Ülke genelinde yayın yapan haber kanallarına çıkan birçok uzman, madencilik mesleğinin zorluğuna vurgu yaparak, madenciliğin riskli mesleklerin başında olduğunu dile getirdi.

Ancak BLS'in verileri televizyonda yorum yapan uzmanları yalanlar durumda. Zira maden işçiliği Amerika'da en riskli 10 meslek grubu içinde yer almıyor. BLS'in kayıtlarına göre Amerika'da geçen yıl Sago madenindeki göçük sonucu 12 madenci hayatını kaybetti. 2006 yılında maden ocaklarında 47 kaza gerçekleşirken can kaybı yalnızca göçük altında kalanlarla sınırlı kalmış durumda. Madencilikte, özellikle 2005 ve 2006 yıllarında can kaybının oldukça düşük olarak gerçekleşmesi bu meslek grubunun en güvenli iş kolları arasında olmasına neden oldu.

PİZZA DAĞITICILIĞI TEHLİKELİ BİR İŞ

Şoförcülük mesleğinin en tehlikeli meslekler sıralamasında yer almasına neden olan sürücülerin başında pizza dağıtıcıları geliyor. Pizza dağıtıcılarının tehlikeli araba kullandığını düşünenler hata içinde. Zira bu mesleğin riskli olmasının başlıca nedeni, pizza dağıtıcılarına karşı işlenen cinayet ve hırsızlık olayları. Pizza dağıtıcılarından sonra en çok cinayet ve gasp olayına maruz kalan şoförler ise taksi ve limuzin sürücüleri.

EN ÇOK İŞ KAZASI TEXAS'TA

Bir yılda en fazla iş kazasının olduğu eyaletler sıralamasında Texas 486 kaza ile birinci durumda. Texas'ın ardından California 448 kaza ile ikinci, Florida da 355 rakamı ile üçüncü.

KALP İÇİN EN TEHLİKELİ MESLEK; İTFAİYECİLİK

Yine Amerika'da geçtiğimiz dönemlerde yapılan bir araştırmada kalp için en tehlikeli mesleğin itfaiyecilik olduğu ortaya çıktı. Araştırmada, bu mesleğin mensuplarının sürekli risk altındaki görevleri sırasında meydana gelen ölümlerinin yüzde 45'inin bir kalp-damar rahatsızlığının sonucu olduğu belirlendi. Araştırma, Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü'nden Profesörü Stefanos Kales tarafından yapılmıştı.

(CHA)