kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

'Kasıma kadar Mehmet abi...'

Anavatan ile bütünleşemeyen, seçmenini de AK Parti'ye kaptıran Demokrat Parti, şimdi de Büyük Kongre girdabıyla boğuşuyor.
Genel Başkan Mehmet Ağar'ın istifası dolayısıyla yasal olarak 45 gün içinde Büyük Kongre'ye gitmesi gereken DP'de, bu sürecin nasıl işleyeceği konusunda iki görüş çarpışıyor.
Nitekim bu tablo, DP il başkanlarının dün Ankara'da gerçekleşen toplantısına yansıdı.
Toplantıya katılanların hemen hepsi "bir an önce olağanüstü kongre" dese de "hangi tarihte yapalım?" sorusuna verilen yanıtlarda görüş ayrılığı ortaya çıkıyor.
Çünkü, yasal zorunluluk gereği 45 günlük süre eylülün ilk haftasında doluyor.
Seçim şokunu atlatamamış partinin bu kadar kısa sürede olağanüstü kongreye gitmesini ise kimse istemiyor.
Bu nedenle birinci görüşü dillendirenler, kongrenin gerçekleşmesinde acele edilmemesini istiyor.

"Mayısı bekleyelim..."
Gerekçesini de şöyle ortaya konuyor:
"Başta 52 il başkanları olmak üzere, birçok belediye başkanımız milletvekili adayı olmak için istifa etti. Bunlar üst kongre delegesi olamıyor. Kongre delegeleri de sağlıklı değil. Kongreyi delege yapısını tam oluştuktan sonra yapalım."
İstekleri, "yasa gereği 45 gün içinde yapılması gererken" olağanüstü kongreyi bazı gerekçelerle yasayı yok farz ederek ileri bir tarihe ertelemek.
Genel Başkanlığa vekalet eden Nevzat Ercan ile mayıstaki olağan kongreye kadar yola devam etmek.
Her ne kadar bu görüşü savunanlar bulunuyor olsa da fazla itibar görmüyor.
Bunun yerine, eylül ayının başında olağanüstü kongre ile geçici bir genel başkan belirlenip yola devam edilmesinin daha yararlı olacağı görüşü dile getiriliyor.
Mayıs ayında yapılacak olağan kongre ile de asıl genel başkanın seçilebileceği vurgulanıyor.

Ağar'ın kozu
İkinci görüşün ise parti içinde daha fazla ağırlığı bulunuyor.
Eylül ayında yapılacak kongrenin iyi bir sonuç getirmeyeceği vurgulanıyor.
Önerileri ise Ramazan sürecinin aşılması ve Şeker Bayramı'nın hemen ardından 34 Kasım'da olağanüstü kongrenin toplanması...
Yasal zorunluluğu aşmak için buldukları formül ise şöyle:
"Her ne kadar Genel Başkan istifa ettiğini basın müşaviri aracılığıyla açıklamış olsa da partiye yazılı istifasını vermedi. Ağar, kongrede aday olmayabilir, ama partiye dönsün ve kasım ayında olağanüstü kongre için çağrıda bulunsun. Madem eskiler genel başkanlığa soyunuyor; hiç değilse eskilerin en yenisi olan Ağar kongreye götürsün. 45 günlük yasal zorunluluk da aşılsın..."
Kendisi bir açıklamada bulunmasa da yakın çevresi Ağar'ın formüle sıcak baktığı, "Siz kongreye götürmezseniz ben götürürüm" kozunu elinde tutmak için yazılı istifasını göndermediği iddiasında.
Ne olursa olsun, DP seçim öncesi girdiği girdaptan kurtulamıyor.
Mayıstaki olağan kongrede taze bir kanla yola çıkmadığı anda, 16 ay sonraki yerel seçimde bir darbe yiyeceği bugünden görülüyor...