kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

TBMM'de kadın başkanvekili...

Köksal Toptan'ı dün uzlaşı içinde Başkan seçen Meclis, 10 günlük Cumhurbaşkanlığı adaylık maratonunu bugün başlatacak.
AK Parti Cumhurbaşkanlığı'nda da muhalefet partilerinin Toptan gibi üzerinde uzlaşı sağlayacağı bir aday çıkarabilir mi?
AK Parti grubundaki ağırlıklı beklenti, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı konusunda da aynı eğilimi göstereceği noktasında.
Ancak, adayın kim olacağı konusunda görüşler farklı.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e yakın isimlere bakılırsa; "Üzerinde tartışmaya bile gerek yok, Gül kesin aday..."
Ancak partinin diğer etkin isimleri aynı kararlılıkta konuşmaktan uzak duruyor; bu konuda Erdoğan'ın vereceği kararı bekliyor.
Nitekim, AK Parti Genel Başkanvekili Mir Dengir Fırat da dün cumhurbaşkanı adaylarının kim olduğu soruma, "Allah bilir" demekle yetindi. Zaten AK Parti'de ağırlıklı görüş de benzer bir espri ile dile getiriliyor:
"Adayın kim olacağını bir Allah, bir de Başbakan bilir. Allah'ın işine karışılmaz, Başbakan da işine karıştırmaz..."
AK Parti kulisindeki konuşmalardan yola çıkılırsa, Meclis'in seçime gitmesine neden olan 27 Nisan öncesinden daha tanımsız bir havanın hakim olduğunu söylemek olası.

Baykal: Başesgioğlu da olur
Bu görüş AK Parti'de olduğu gibi CHP lideri Deniz Baykal'da da mevcut.
Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, Köksal Toptan gibi üzerinde uzlaşılacak bir isimle kendilerine geleceği beklentisinde olmakla birlikte hala bu konuda yoklamalarını sürdürüyor.
CHP lideri, Gül'ün adaylıktaki ısrarı dolayısıyla Erdoğan'ın kararını açıklamakta zorlandığını belirtip şu tespitte bulundu:
"Gül ısrar ediyor ama, Erdoğan ne yapsın; ABD ve AB de Gül'ü istemiyor. AB sürecinde devlet içinde bir çatışma görüntüsünün olmasını arzu etmiyor."
Geçen dönem Abdüllatif Şener'e oy verebileceklerini açıklayan Baykal, bu dönemde de Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ismine sıcak bakabileceklerini açıklayıp ekledi:
"Sayın Başesgioğlu ne kadar iyi olur. Olmasını arzu ederiz; oy veririz. Tabii başka isimler de var. Ben Sayın Erdoğan'ın, bu kez Toptan gibi üzerinde uzlaşacağımız bir isimle bize geleceğine inanıyorum. Dilerim Toptan diğerinin üzerini örtmek için kamuflaj olmaz."

Bayan başkanvekili
Baykal ile bu aşamada Meclis'in Cumhurbaşkanlığı seçim takvimini de konuştuk.
CHP'nin göstereceği Meclis Başkanvekili adayı ile Grup Başkanvekilleri'nin seçimini bugün CHP Grubu'nda tamamlayacaklarını bildirdi. Meclis Başkanvekilliği'nde CHP'ye düşen bir üyelik için de sürpriz yapacaklarını söyledi; ancak ismi açıklamak istemedi.
"Bir bayan mı?" sorumuz üzerine, "Bildiniz" deyip biraz da ısrarımızla açıkladı:
"Sayın Güldal Mumcu'yu Meclis Başkanvekilliği için aday göstereceğiz. Muhtemelen seçilir..."
Suikaste kurban giden Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu, İzmir'den milletvekili olmuştu.
Güldal Mumcu, büyük ihtimalle bugün CHP Grubu'nda seçilecek.
Tarihinde ilk kez en çok kadın milletvekiline sahip olan Meclis, ilk kadın başkanvekiline de kavuşacak...