kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'AB ve IMF zayıfladı yerli yeni çıpa bulalım'

SEÇKİN ÜREY
Ekonomide AB çıpasının giderek zayıfladığını ve 2008'de programın sona erecek olması nedeniyle de IMF çıpasının gücünü kaybettiğini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Yeni bir yerel çıpa üzerinde çalışılmalı" dedi..
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, zayıflayan IMF ve AB çıpalarının yerine ekonomide yeni bir yerli çıpanın bulunması gerektiğini söyledi. SABAH gazetesini ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, Ekonomi Müdürü Cüneyt Toros ve Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım'ın sorularını yanıtladı. Yeni hükümetten ekonomide temel olarak 10 beklentilerini olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, seçim sonuçları için "Reform kapılarını kapatmadı, ardına kadar açtı. Bu iyi bir gelişme" değerlendirmesi yaptı. Yeni hükümetin kurulmasının ardından ele alınması gereken iki önemli konu olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Cumhurbaşkanının seçilmesi ve bütçenin hazırlanması 2007 yılı içinde tamamlanacak. Bundan sonra ne yapılacaksa 2008 yılının içinde yani bir yılda tamamlanmalı" dedi. Özellikle ekonominin esas aldığı IMF ve AB çıpalarına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: "Hızla yeni bir çıpa inşa etmek gerekiyor. AB çıpası zayıflıyor. IMF çıpası ise 2008'de program sona ermek üzere olduğu için eskisi kadar kuvvetli değil. Yeni bir yerel çıpa üzerinde çalışılmalı."

IMF SONRASI İÇİN GÜVEN
IMF programının 2008 yılında sona ermesinin önemli olduğunu ifade edern Hisarcıklıoğlu, kamuoyuna güven verecek bir harekete ihtiyaç olduğunu bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "IMF programının ardından uygulanacak maliye politikasıyla ilgili kamuoyuna güven verecek bir tasarıma gidilmeli. Kurallı bir maliye politikası ve Maliye Politikası Kurulu yeni dönemde piyasalara güven verecek politika alternatifi olarak değerlendirilmeli" diye konuştu. Reformların tamamlanmasının şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Hükümetin zaman kaybı lüksü yok. Seçim dönüşümü ve onun temsil ettiği umudu destekliyor" dedi. Son iki yılda reformlarda zaman kaybedildiğini belirten Hisarcıklıoğlu, hükümetten diğer isteklerinin şöyle olduğunu kaydetti: "Her yerde küresel rekabet gücü meselesinin ön plana çıkarılması gerekiyor. Bu süreçte kazananların hızı kesinlikle kesilmemeli ama kaybedenlerin kayıplarını telafi etmek esas alınmalı. Mahalli idareleri dikkat edilmesi gerekiyor. Bunların gelir ve giderleriyle ilgili saydamlığın artırılmasına ihtiyaç var. Aynısı merkezi bütçe için de geçerli. Merkezi bütçenin de saydamlığı ve hesap verilebilirliği geliştirilmeli. Kayıtdışının azaltılması için kayıtiçine girişin teşviki şart. Yani kayıtiçine girişin maliyetini azaltacak düzenlemeyer hayata geçirilmeli. Maliyetler kadar prosedürler, işlemler de azaltılmalı. Vergi sisteminin yenilenmesi, altyapı sektörlerinin rekabete açılması, yeni Ticaret Kanunu'nun ivedilikle yasalaşması ve teşvik sisteminin bölgesel ile sektörel olacak şekilde değiştirilerek yatırım ve rekabet ortamının iyileştirilmesi gerekiyor."

SEÇİM ÖNCESİ ENERJİ BOŞALDI
Seçimlerin tartışmalı bir havada geçmesi nedeniyle önümüdeki dönemde siyasette bir gerginlik bekleyip beklemediği sorusuna Hisarcıklıoğlu'nun yanıtı, "Gerginlik olacağı kanaatinde değilim. Seçim sırasında tartışmalar doğal. Bir enerji birikmesi olmuştu ve bu seçim öncesinde boşaldı. Bundan sonra gelişmeler normal siyasi havada devam eder. Ancak, herkes herşeyi beğenmek durumunda değil. Beğenmediğini söyler" sözleriyle yanıtladı. Yabancı yatırımcıların da seçim öncesi bu anlayışla hareket ettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Son yedi aylık dönemde yabancılar ve yerlilerin davranış biçimleri birbirine zıttı. Onlar kârlı çıktı, biz zararlı çıktık. Yabancılar 'Seçim bu, tartışmalar her yerde oluyor' dediler. Biz ise 'Biz kendimizi biliyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun çıkar. Tedbir almak lazım' diyerek hareket ettik. Tabii ki bunda yabancıların yumurtalarını koyacak ayrı ayrı sepetlerinin olması ama bizim sadece bir sepetimizin olmasının da payı var" diye konuştu.