kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Tasarruf sahibi mevduata ve gayrimenkule yöneldi

16 şehirde yapılan araştırmaya katılanların yüzde 70'i tasarrufu olmadığını söyledi. Katılımcılara göre en uygun tasarruf biçimi mevduata ve gayrimenkule yatırmak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Tasarruf sahibi mevduata ve gayrimenkule yöneldi
Türkiye'nin 16 büyük kentinde birikimlerin nereye yatırıldığını ölçmek amacıyla yapılan araştırma, vatandaşın tasarruf yapma eğiliminin zayıf olduğunu gösterdi. İnterpromedya ile Birleşik Araştırmacılar'ın üç ayda bir ortaklaşa yaptığı araştırmada, bin 300 katılımcıdan yüzde 70'i 'tasarrufum yok' dedi. Buna karşılık yüzde 66'sı tasarruf planı olduğunu belirtti. Araştırmada bu iki tespitle ilgili şu değerlendirme yapıldı: "Genelde elde edilen gelir, tasarruf yapmaya veya bir yatırımda değerlendirmeye yetmiyor. Ancak, gelir birikim yapmaya yeterli düzeye ulaştığı anda, tüketcinin parasını nerede değerlendireceğine dair bir planı hazır bulunuyor." Tüketcilere en uygun gelen tasarruf biçimlerinde ise banka mevduatı kıl payı ile ilk sırada yer aldı. Bu oran yüzde 43.4. Mevduatı yüzde 43.1 ile gayrimenkul izliyor. Araştırmanın sonuçlarına göre tasarrufu bankada veya taşınmazda değerlendirmek ise diğer bütün birikim tercihlerinin önüne geçiyor. Katılımcıların yüzde 86.5'i birikimlerini söz konusu iki yatırım aracından birinde değerlendirmek istiyor.

BORSA SON SIRADA
Son yıllarda kamuoyunun gündemine bir tasarruf aracı olarak giren bireysel emeklilik sistemi de ise üçüncü sırada yer alıyor. Ancak bireysel emekliliğin tercih oranı yüzde 6.6 düzeyinde kalıyor. Bireysel emekliliği ise yüzde 4.1 ile otomobil almak izlerken, tasarrufları borsada değerlendirmek yüzde 1.6 tanımlanan birikim türleri arasında son sırada yer alıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 1.1'i tasarruf tercihini "Diğer" olarak belirtiyor.
Haberin fotoğrafları