kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Piyasaları ikinci kara pazartesi korkusu sardı

Amerikan Borsası'nın Cuma günü son yarım saatte yüzde 2.1 düşmesi piyasalarda yeniden kara pazartesi beklentisi yarattı. Piyasaların güne düşüşle başlaması bekleniyor..
New York Borsası haftanın son günü yüzde 2.1 düşmesi önceki hafta olduğu gibi piyasalarda yine kara pazartesi sendromu yarattı. 3 Ağustos Cuma günü Amerika'da riskli mortgage piyasasında yaşanan krizden en ağır yarayı alan firma olan Bear Stearns'ın "Son 20 yılın en büyük krizi. Kimse olayın birkaç firma ile sınırlı kalacağını düşünmesin. Kriz derinleşecek. Yaşananlar çirkin bir süreç" açıklaması Dow Jones'u sallarken haftanın son gününü ortalama yüzde 1'lik kayıplarla kapatan diğer borsaları da pazartesi açılış korkusu sardı. Cuma günü Lonrda borsası yüzde 1.3, Paris yüzde 1.48, Milano Borsası yüzde 0.75, Madrid Borsası yüzde 1.02, Amsterdam Borsası ise yüzde 1.18 değer kayıpları ile kapanmıştı. İstanbul Borsası da günü yüzde 1.32'lik kayıpla tamamlamıştı. Kapanıştan sonra Amerikan'da patlak veren çöküşün borsaları yeni düşüş trendine sürükleyeceğinden korkuluyor.

DÜŞÜŞLE BAŞLARIZ
Türkiye'de de bugün piyasaların güne düşüşle başlamasını bekliyor ancak bunun kısa süreceğine inanılıyor. Uzmanlar borsada yüzde 2-3'lük bir düşüş beklerken doların 1.30-1.32 ile açılabileceğini belirtiyor. Faizde ise sınırlı bir yükseliş beklentisi hakim. Türkiye'nin önemli bir silahı olan faizin bütün dünyadan daha yüksek olduğuna dikkat çeken İş Portföy Yönetimi Müdürü Tevfik Eraslan, "Türkiye'de enflasyon oranı beklentilerin altında eksi geldi. Bu oran Merkez Bankası'nı faiz indirimine bile itebilirdi. Ancak Cuma günkü Dow Jones'un düşüşü havayı değişterebilir. Dünya borsaları da Dow Jones'u takip eder" diye konuştu.

4 MİLYAR DOLAR ÇIKTI
İki haftada dünya borsalarını eriten mortgage krizinin bir süre daha devam edeceğini düşünen piyasa uzmanları ancak bunun Türkiye'ye etkisinin sınırlı kalacağına inanıyor. Uzmanlara göre Türkiye'den son iki hatftada 2006 Mayıs ayında olduğu gibi 4 milyar dolar çıktı. Ancak o gün bu çıkışla birlikte dolar 1.7 YTL'ye fırlarken şimdi 1.32'leri görüp geri geldi. Uzmanlar "Bundan sonraki süreçte dünyaya göre Türkiye daha avantajlı. Bağışıklık sistemi güçlenmiş durumda" diyor.