kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şehiriçi telefon görüşmeleri rekabete açılıyor

Yeni Haber
Uluslararası ve şehirler arası telefon işletmeciliği lisanslarının verilmesinin ardından bu kez şehir içi telefon işletmeciliği özel sektöre açılıyor.

Telekomünikasyon Kurulunun şehir içi telefon işletmeciliğinin özel sektöre açılmasına ilişkin kararı, asgari lisans bedelleri belirlenmek üzere Başbakanlığa gönderildi.

Telekomünikasyon Kurumu yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Telekomünikasyon Kurulu, şehir içi telefon işletmeciliğinin özel sektöre açılması konusunu görüşerek karara bağladı. Sektörün özel işletmecilere açılmasına ilişkin karar Başbakanlığa gönderildi. Şehir içi telefon işletmecilerinin lisans için ödeyecekleri asgari bedeller, Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

Telekomünikasyon Kurumu, şehir içi telefon işletmecilerine daha önce diğer işletmeciler için verdiği ''A'' tipi lisans düzeyinde lisanslama yapacak. Sınırsız sayıda işletme lisans başvurusunda bulunabilecek.

Kurum, bu alanda faaliyet gösterecek işletmelerin ''A'' tipi lisanslarda olduğu gibi yaklaşık 400 bin YTL lisans bedeli ödemesini öngörüyor.Lisansların asgari bedelleri Bakanlar Kurulu kararından sonra Resmi Gazete'de yayımlanacak. Daha sonra işletmeler, Telekomünikasyon Kurumundan lisanslarını almaya başlayacaklar. Lisansların ağustos ayında verilmeye başlanabileceği öğrenildi.

Özel işletmelerin lisans alarak bu alanda faaliyete başlamasıyla Türk Telekomünikasyon A.Ş'nin şehir içi telefon işletmeciliği konusundaki tekeli de sona ermiş olacak. Telekomünikasyon Kurumunun daha önce verdiği uluslararası ve şehirler arası telefon işletmeciliği lisanslarıyla Türk Telekom'un bu alandaki tekel pozisyonu sona ermişti.


Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, şehir içi telefon görüşmelerini rekabete açmamış hiçbir Avrupa ve Amerika ülkesinin kalmadığını belirterek, ''Biz, bu konuda epeyce geç kaldık'' dedi.

Telekomünikasyon Kurulunun şehir içi telefon işletmeciliğinin özel sektöre açılmasına ilişkin kararını değerlendiren Arıak, sabit telefon üzerinden yapılan konuşmalarda ağırlığın şehir içinde olduğunu ve bunun rekabete açılmamasının tüketici açısından pahalılık anlamına geldiğini söyledi.

Arıak, bunun aynı zamanda şehirler arası, milletler arası alanlarda çalışanlar için de, yeni firmalar için de bir rekabet bozukluğuna yol açtığını ifade ederek, ''Dolayısıyla, çok geç kalmış olmakla beraber, olumlu bir karardır'' diye konuştu.

Arıak, ''Şehir içi görüşmelerini rekabete açmamış hiçbir Avrupa, Amerika ülkesi kalmamıştır. Biz bu konuda epeyce geç kaldık'' dedi.

Kararı Telekomünikasyon Kurumu'nun almış olmasının yeterli olmadığını vurgulayan Arıak, ''Bakanlık ve Bakanlar Kurulu aşamaları var. Bu aşamaların hızla geçilebilmesini önemsiyoruz. Çünkü geçmişte bu aşamalarda kaybettiğimiz yıllar oldu, gecikmeler oldu. Bunların olmamasının ümit ediyoruz'' dedi.

''ALINMASI GEREKEN BAŞKA KARARLAR DA VAR''

Yusuf Ata Arıak, Telekomünikasyon Kurumu'nun şehir içindeki rekabeti oluşturabilmek için alması gereken başka kararlar da olduğuna değinerek, şöyle dedi:

''Mesela numara verebilme en önemlilerinden birisidir. Diyelim ki şehir içi için lisans aldınız, çalışacaksınız ama çalışabilmeniz için abonelerinize kendinize ait bir numara verebilmeniz lazım. Türk Telekom numarasıyla tabii olmaz bu. Onun da düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca, Türk Telekom bu tür konularda kendi durumunu koruyabilmek için yavaş davranabilir güçlük çıkarabilir. Bunların da önlenmesi gerekir.''Arıak, bunun bitmiş bir konu olmadığını ve basının, kamuoyunun, tüketicilerin bu konunun bir an önce gerçekten uygulamaya geçmesi için teşvik edici ve konuyu dikkatle takip edici olması gerektiğinin altını çizdi.

Şu anda büyük kuruluşlar ve şirketlerin, onlara hizmet veren bazı işletmeciler sayesinde milletler arası ve şehirler arası konuşmalardan yararlanabildiklerini belirten Arıak, ''Şehir içinde alternatif işletmeciler, hem şehir içi hem şehirler arası ve milletler arası çalışmaya başlayınca hem fiyatlar dünya ölçeğinde düşecektir hem de kalite daha artacaktır. Sabit telefon kullanan her kesin seçme imkanı olacaktır. Kalite yükselecektir ve fiyatlar düşecektir'' dedi.

(AA)