kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dolar 1,30 YTL ANALİZ

Yeni Haber
Global kredi piyasasındaki koşulların bozulduğu yönündeki sinyallerin etkisiyle yurtdışı piyasalarda hakim olan temkinli yaklaşım likiditenin düşmesine neden olurken, tamamıyla dış kaynaklı faktörler üzerinden hareket eden iç piyasa yön bulmakta zorlanıyor.

Geçen hafta içerisinde ABD'de düşük gelir grubuna yüksek faizle verilen subprime mortgage kredilerinin geri dönüşlerinde yaşanan sorunların kredi piyasalarının genelini etkilemeye başladığı yönündeki sinyaller, global kaynaklı bir satış dalgası başlatmıştı.

Seçimlerin ardından altı yılın en yüksek seviyelerini gören lira, bu satış dalgasıyla yüzde 5 civarında değer kaybederek, 1.2950-1.3300 bandına otururken, bono faizi de yüzde 17.10 ile 17.90 gibi 80 baz puanlık bir bantta hareket ediyor.

Bankalararası spot piyasanın kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.3100/15 YTL olurken, Merkez Bankası da gösterge dolar kurunu 1.3006/69 YTL olarak açıkladı. Merkez Bankası kapanış verilerine göre, lira, dolar ve euro karşısında sırasıyla yüzde 0.12 ve yüzde 1.11 değer kazandı.

Bono tarafında da 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge kıymetin yüzde 17.68'den kapandı. Gösterge bononun ortalama bileşik faizi yarın valörlü işlemlerde yüzde 17.78 seviyesindeydi.

TEB Döviz Piyasası Yöneticisi Levent Güven, geçen hafta başlayan riskten kaçınma hareketinin bugün itibariyle biraz yavaşlamış olsa da devam ettiğini belirterek, şu anda piyasaları etkileyen iki ana unsurun bulunduğuna dikkat çekti.

Güven, "Bir yandan kredi piyasalarındaki kötüleşme devam ederken, diğer yandan da yendeki hızlı değerlenme carry trade işlemlerini olumsuz etkiliyor. İçeride de dışarıya hassasiyet çok artmış durumda. Belirsizliğin hakim olması, likiditeyi düşürüyor ve bu da hareketleri hızlandırıyor" dedi.

Dolar/YTL paritesinin 1.30 seviyelerine oturduğunu ve global piyasalarla ilgili görünümün netleşmemesi halinde bu düzeyin üzerinde seyretmesinin beklendiğini anlatan Güven, 1.33'taki teknik düzeyin kırılmasının zor olmadığına ve riskten kaçınma hareketinin bir süre daha devam etmesi durumunda bunun kırılabileceğine dikkat çekerek, bundan sonraki teknik seviyenin 1.38'te olduğunu ifade etti.

GÖSTERGELER NET DEĞİL

Piyasa uzmanları, kredi geri dönüşlerinde yaşanan sorunların piyasanın geneli ve borçlanma koşulları üzerindeki etkisini ve yarattığı zararı net bir şekilde ortaya koyacak bir gösterge olmadığına ve var olan göstergelerin de şeffaf olmamasının tedirginliği daha da artırdığına işaret ediyorlar.

ABD subprime mortgage kredilerinin geri dönüşlerinde yaşanan sorunların, diğer kredi piyasalarını da olumsuz etkilemeye başlaması üzerine yatırımcılar riskli varlıklardan çıkarak, devlet tahvilleri gibi güvenli yatırım araçlarına yöneliyorlar. Piyasalardaki riskten kaçınma hareketinin göstergesi kabul edilen VIX endeksi Cuma günü, Nisan 2003'ten bu yana en yüksek düzeyinden kapandı.

Global likidite bolluğu ve yüksek risk iştahı nedeniyle gözardı edilen risklerin yeniden fark edilerek, fiyatlara yansıtıldığına dikkat çeken HSBC Ekonomisti Fatih Keresteci, "Son altı ay içerisinde cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere ilişkin risklere karşın TL ve TL cinsi varlıklarda ciddi bir iyimserlik yaşanmıştı.. Son birkaç gün içerisinde yurt dışındaki risklerin yeniden fiyatlanması Türkiye'de de benzer bir eğilime yol açıyor ve Türkiye'nin riskler yeniden fiyatlanıyor" dedi.

REUTERS