kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Metin Ayışık

Borsadaki yabancı payı daha da yukarı gidecek

Yerli yatırımcının azalması nedeniyle borsada dengesiz durum oluştuğunu belirten A Yatırım Genel Müdürü Ayışık, "Yüzde 72 olan yabancı payı daha da artacak" dedi..
A Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, orta ve küçük yatırımcının çok azalması nedeniyle borsada dengesiz bir durum ortaya çıktığını belirterek, "Borsada bugün yüzde 72'lere ulaşan yabancı payı daha da yukarı doğru gidecektir" diye konuştu. Türkiye'de tasarruf eğiliminin son 5 yıldaki yüksek büyüme oranlarına karşın halen düşük olduğunu, bunun da yerli yatırımcının borsaya ilgisizliğinin bir nedeni olduğunu söyleyen Ayışık, yabancıların yüzde 72'lik payının giderek artacağını belirtti. Ayışık, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) büyük ihtimalle açılış seansı süresinin kısalacağını, seans işlemlerinin ise saat 17.00'ye kadar sürmesinin sağlanacağını bildirdi. İMKB'de seans sürelerinde yapılması planlanan değişikliğe ilişkin olarak Ayışık, gerekli düzenlemelerde son aşamaya gelindiğini, toplam işlem süresinin 45 dakika uzamasının söz konusu olduğunu bildirdi.

İŞLEM 30 HİSSEDE
Yatırımcıların 30 hisse senedi içinde döndüğünü, sürekli aynı senetlerin alınıp satıldığını belirten Ayışık, bu anlamda yeni halka arzların önem taşıdığını anlattı. Halkbank'ın halka arzında gelen yüksek talebi hatırlatan Ayışık, şunları kaydetti: "Büyük halka arzların gelmesi için teşvikleri oturup hep birlikte düşünmek lazım. Piyasa çok büyük, Halkbank gibi 5 tane daha halka arz olsa belki 5'ini de yutardı bu piyasa. Daha önceki yıllarda vergi teşvikleri vardı. Bugün böyle bir teşvik olabilir, bu pasta büyütülür. Talep var ancak arz tarafında sıkıntı var. Halka arz fiyatları cazip hale geldi aslında, her sektöre de talep var. Bu teşvikleri tekrar gözden geçirmek lazım.''