kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Suzan Sabancı Dinçer, 2007 ve 2008 yılının Akbank için birçok yeniliklerle dolu, tüketiciye daha da yaklaştığı büyüme yılları olacağını söyledi.

Yeni ekonomik paketle 2008 büyüme yılı olur

CÜNEYT TOROS
Temeller iyi oturtulmadan gökdelen yapılamayacağını belirten Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, "2008'i ivme ve büyüme yılı olarak ilan edebiliriz" dedi..
Türkiye iyi bir fırsat yakaladı. Herkese görev düşüyor. Yeni bir ekonomik paketin hayata geçirilmesi gerekiyor.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, seçim sonrasında çıkan sonucun istikrar özleminin sonucu olduğunu belirtti. Sabancı Dinçer, Türkiye'nin önünde bundan sonra çok önemli bir potansiyel olduğunu ancak toplumun her kesiminin üzerine düşen görevi yerine getirerek, sağlıklı büyümeyi gerçekleştirmek gerektiğini vurguladı. Suzan Sabancı Dinçer, yeni hükümetin özellikle reel sektör ile yapısal reformları kapsayan yeni bir ekonomik paketle yola çıkması gerektiğini düşünüyor. Önemli olanın büyümek değil sağlıklı büyümek olduğunu belirten Sabancı "Temeller iyi oturmadan gökdelen inşa edemezsiniz. Biz önümüzdeki potansiyeli görüyoruz. Bugünden 2008'i büyüme yılı olarak ilan edebiliriz" diyor. Suzan Sabancı Dinçer sorularımıza şu yanıtları verdi:

YENİ PAKET GEREKİYOR

Öncelikli olarak seçim sonuçlarını değerlendirir misiniz?
Bu seçim sonucu başarılı bir icraatın yansıması. Bu ekonomik icraatı sadece dışarıda konjonktüre bağlamak da yanlış olur. Başarılı geçen 5 yılın ardından Türk insanı refah seviyesini yükselmesini talep etmiş, istikrar aramış. Seçim sonucu bunu da gösteriyor. Kuvvetli hükümetin çıkması bize çok önemli fırsat veriyor. Önümüzdeki 5-10 yılda Türkiye hız kazanabilir. Yurtdışında çoğu ülkeler de Türkiye'yi konuşuyor. Neden? Türkiye'de hacimli bir potansiyel var. Kriz döneminde Akbank'ın piyasa değeri 2.5 milyar dolara kadar gerilemişti. Bugün 22.5 milyar dolar. Bu bile doğru yönetimle Türkiye'nin potansiyelini gösteren güzel bir örnek. Türkiye gerçekten önemli fırsat yakaladı. Bu fırsatı değerlendirebilmek için hepimize görev düşüyor. Yeni bir ekonomik paket hayata geçirilmeli. Türkiye için en önemli olgu büyümek değil, sağlıklı büyümek. Bu olmazsa temeller iyi oturmadan iyi bir gökdelen inşa etmek mümkün değil.

* Kemal Derviş'in paketinden bahsetmiyoruz... Ben artık ona refere etmek istemiyorum. Kriz dönemi bitti. O kriz dönemi için dizayn edilmiş bir paketti. Türkiye artık yepyeni bir döneme giriyor. Eski pakette kriz ağırlıklı önlemler vardı. Artık sosyal politikalar ağırlık kazanmalı.

* AK Parti'nin yeni döneminde ekonomi ile ilgili temel beklentiniz nedir? Bizim yeni dönemde hükümetten temel beklentimiz öncelikle kamu açıklarını azaltan ve haksız rekabeti önleyen yapısal reformların uygulanmasında ilerleme kaydedilmesi. Bunu da 3 ana başlıkta özetlemek mümkün; Birincisi ve önceliklisi sosyal güvenlik reformu. İkincisi; kayıtdışı ekonomi ile mücadele... Kayıtdışılık oranının milli gelirin üçte biri olduğu tahmin ediliyor. Kayıtdışılıktan kaynaklanan ciddi bir haksız rekabet ortamı var. Bu durum vergi gelirini azaltıyor, vergi verenler aleyhine haksız rekabet yaratıyor. En önemli reformlardan biri istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltarak, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak olacağını düşünüyorum. Ayrıca AB ile ilişkilerin yeniden hızlanması gerektiğini düşünüyorum.

* Bütçede bu yıl bir bozulma gözleniyor. Bütçede yeni önlemler paketi öngörüyor musunuz? Bizim için hem AB hem de IMF ile ilişkilerin aynı kararlılıkla sürdürülmesi önemli. Mayıs 2008'de sona erecek olan IMF destekli ekonomi programının aynı kararlılıkla sürdürülmesidir ki bu konuda bir problem gözüküyor. Ancak seçimden dolayı bütçe kalemlerinde bozulmalar oldu. Hükümet faiz dışı fazla hedefini tutturabilmek için harcama azaltıcı veya gelir artırıcı önlemler gündeme gelebilir.

* 2008 enflasyon ve faiz beklentiniz? Mayıs 2006'da yüzde 6-7 olan reel faiz bugün yüzde 10'larda. 2008 enflasyon beklentisini yüzde 6, reel faizi yüzde 7 kabul edersek, faizin yüzde 13.5, daha temkinli yaklaşırsak yüzde 15'lere ineceğini öngörmek gerçekçi olur. Genel olarak 2008'i şimdiden ivme ve büyüme yılı ilan etmek gerçekçi görünüyor.
Haberin fotoğrafları