kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsa günü yüzde 0.20 düşüşle tamamladı

Yeni Haber
Seçim sonrası rahatlamış olan piyasaları geçtiğimiz haftadan bu yana etkisi altına alan risklerin ardından haftayı yüzde 2.6 kayıpla kapatan İMKB bugün de satıcılı hareket ederken, özellikle ikinci seansta doların 1.32 seviyelerine doğru ilerlemesiyle kayıplarını artırmasına karşın daha sonra ABD borsasının vadeli işlemlerde artıya dönmesiyle yatay kapandı.

İMKB Ulusal 100 endeksi günü yüzde 0.2 düşüşle 51,459.22 puandan kapattı. Borsada işlem hacmi 1.85 milyar YTL oldu.

Analist raporlarında, yurtdışı piyasaların Mayıs 2006'dan bu yana yaşanan en büyük dalgalanmasını yaşandığına dikkat çekilirken, risk algılamalarının da Mayıs 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı belirtildi.

Global kredi piyasasındaki koşulların bozulduğu yönündeki sinyallerin etkisiyle geçen haftanın son iki gününde sert satışların görüldüğü piyasalar haftaya temkinli başladılar; ancak, yurtdışını izleyen kur ve faiz sabahki gerilemenin ardından vadeli piyasada ABD borsasının eksiye dönmesi ve yenin güçlenmesiyle yeniden yükseldi.

Bankalararası piyasada sabah saatlerinde 1.30 YTL seviyelerinden açılan ve daha sonra 1.2950'ye kadar gerileyen en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, yenin güçlenmesi ve vadeli işlemler piyasasında Dow Jones endeksinin de eksiye dönmesiyle 1.32 YTL seviyesini kırdı.

Hedef Menkul Değerler Stratejist Serdar Ceylan, "ABD vadelilerinin negatife dönmesi ve doların 1.31 den 1.32'ye doğru hareketi endeksin gerilemesinde etkili oldu" dedi.

Seansın bugün ABD ve Avrupa'nın olumlu olacağı beklentisiyle geçen haftaki düşüşe tepkiyle açıldığına ancak beklendiği olmadığına işaret eden Ceylan, "Şu anda endeksin 51,500'ün altında olması riskli seviye olarak görünüyor eğer 50,500'e inerse satışlar daha da etkili olur. Bu hafta özellikle ABD ve Avrupa borsaları etkili olacak. ABD vadelilerin negatife dönmesi ve dövizin 1.31 den 1.32'ye yükselmesi etkili oldu" dedi.

Turkish Yatırım raporunda da yurtdışındaki dalgalanmanın nedenleri ve etkisi şöyle açıklandı:

"Dalgalanmanın esas nedeni kredi piyasalarında yaşanan likidite darlığıdır. Borç takaslarının dönmemesi ve riskli varlıkların hedge enstrümanlarında değişim sağlanması piyasalardan likiditeyi çekmektedir.

"Kredi piyasalarında yaşanan bu dalgalanma, dünyada riskli varlıklardan kaçışı hızlandırmıştır. Bu sadece gelişmekte olan ülke piyasaları için değil, tüm piyasalardaki riski kapsamaktadır. Bu dalgalanmanın Mayıs 2006'dan farkı, pozisyon kapatmaların likidite sağlamak nedeniyle yapılmasıdır. Kredi piyasalarında likidite ihtiyacı sağlanana kadar piyasalarda denge arayışı devam edecektir. Bu yüzden olumlu gelen şirket kârları, şirket birleşmeleri/satın almaları ve makro büyüklük verileri yaşanan dalgalanmaları azaltıcı, ama durdurucu değildir."

REUTERS