kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Cinayetin anlamı

HINCAL Uluç geçen çarşamba günü köşesinde iki haberle ilgili eleştirilerini dile getirdi.
Bunlardan ilki, Kilo Alınca Midesine Yine Kelepçe Taktırdı başlıklı bir magazin haberiydi. Uluç, haklı olarak, haberde "mahsur" kelimesinin yanlış olarak kullanılmasını eleştiriyor, doğrusunun "mahzur" olması gerektiğini vurguluyordu.
İkinci eleştirisi ise, 22 Temmuz Pazar günü yayımlanan Cinayet Kamera Görüntülerine Takıldı başlıklı haberle ilgiliydi.
Uluç şöyle yazmıştı:
"Cinayet kamera görüntülerine takıldı başlığı doğru mu? Polis, döner bıçağıyla üzerine saldıranlara silahını çekiyor. Saldırı devam edince, yere uyarı ateşi açıyor. Saldırı devam. Bunun üzerine saldırganı hedefliyor. O polisin paramparça doğranmış vücudunun resimleri yayınlandı. Ben gördüm. Bakamazsınız. Öyle feci. Meşru müdafaa sınırlarının aşılıp aşılmadığına yargı karar verecekken, "cinayet" demek şimdiden hüküm kesmek değil mi? Cinayet, önceden tasarlayarak, taammüden adam öldürmenin adıdır. Kazaya, ya da kendini savunmaya cinayet denemez!"
Eleştirilen sayfa editörü Metin Sever, Okur Temsilcisi'ne başvurarak, okurlara açıklık getirmek istediğini söyledi.
Açıklaması şöyle:
"Şimdi, Türk Dil Kurumu sözlüğünü açalım. Cinayet sözcüğünün karşısında şunlar yazıyor: Adam öldürme... Mehmet Doğan'ın 'Büyük Türkçe Sözlük' isimli çalışmasına baktığımızda da cinayet karşısında şunlar yazıyor: İnsan öldürme, cana kıyma veya bu derecede ağır suç.
Sonuçta o başlıkta herhangi bir yanlışlık yok. Polis meşru müdafaa söz konusu olsa da bir adamı öldürmüştür. Yani bir cinayet işlemiştir. Nasıl bir ceza verileceği hukukun sınırları içine girer. Hıncal Uluç'un bu kadar açık bir ifadeyi köşesine taşımasını ben kendisinin polis ve asker gibi devlet kurumlarına yönelik hassasiyetine bağlamak istiyorum. Hepimizin bazı hassasiyetleri olabilir ancak bu başka hassasiyetleri ortadan kaldırmamalı. Her gün zamanla yarışarak sayfa hazırlayan ve son derece hataya açık bir iş yapan editörlerle ilgili eleştiri yaparken, daha titiz ve sorumlu olmak gerektiğini düşünüyorum. En azından bir sözlük karıştıracak kadar."
Ben de "cinayet" kelimesinin başlıkta yer almasında bir sorun görmüyorum. Zira, soruşturma cinayeti düzenleyen yasa maddesi doğrultusunda açılmış ve sürmekte.