kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
PARİS

Google Earth artık üç boyutlu gösterecek

Ceren AKDAĞ
Uzaydan çekilen dünya fotoğraflarının sergilendiği Google Earth de isteyen kendi binası ve evinin üç boyutlu çizimini internete yükleyebiliyor..
Dünyanın uzaydan fotoğraflarıyla haritasını çıkaran Google Earth'ün yeni üç boyutlu (3D) versiyonu sayesinde yapılar canlanıyor. Artık Eyfel Kulesi'nden evinize kadar her yapıyı sadece kuş bakışı değil, enine boyuna görebiliyorsunuz. 3D modellemeyle; tarihi mekânları, kendi evinizin görüntüsünü bilgi bankasına kaydedip dünyaya gösterebiliyorsunuz. Evden çıkmadan Google Earth ile dünyanın her bölgesini inceleme fırsatına sahip olanlar haritadaki yapılara müdahale edebiliyor. Uydu üzerinden çekilen fotoğraflardaki evleri, yapıları üç boyutlu göstermek isteyenler oturduğu koltuktan çizim yapabiliyor.

Reklam zamanı
Google Earth kullanıcıları, istediği binanın çizimini kendisi yapıp, ortak bilgi bankasına kaydediyor. Böylece o kişinin yaptığı yapı kullandığı isimle yer alıyor. İsterse kendi evini, isterse oturduğu şehrin önemli yapısını, isterse de şirketinin binasını inşa ederek reklamını tüm dünyaya duyurabiliyor. İstanbul'daki görüntülerde göze en çok üç boyutlu gökdelenler çarpıyor. Tarihi mekânların (Ayasofya, Dolmabahçe, Topkapı, Sultanahmet Camisi gibi) üç boyutlu çalışmaları ise henüz yapılmamış. Köprülerden Boğaziçi'nin üç boyutlu hali resmedilmiş. En çok, özel şirketler reklam amacıyla binalarının 3D halini Google Earth'e eklemiş. Yerküre modelinde Ankara'da sadece Kocatepe Camisi üç boyutlu görülürken Ankara'nın sembollerinden Anıtkabir ve Atakule'nin üç boyutlu görüntüleri ise henüz yapılmamış.
Haberin fotoğrafları