kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Edip Başer

Asker, Başer'e tepkili

METEHAN DEMİR
METEHAN DEMİR
Asker, emekli askerlerin açıklamalarından rahatsız. Edip Başer'in "müdahale edilebilir" sözleri için de "Kendisine saygımız var. Ama sözleri, askeri bağlamaz" görüşü hâkim..
Türkiye'nin hassas bir döneminde, özellikle emekli Orgeneral Edip Başer'in darbe imasında bulunan açıklamaları, gözleri askerlere çevirdi. Bu nedenle belki de en çok merak edilenlerin başında, ''Peki, hala 27 Nisan gecesindeki bildiri Genelkurmay sitesinde. O halde asker ne yapacak? Gelişmelere nasıl bakıyor'' soruları geliyor. Ankara kulislerine göre, son dönemde bazı emekli paşaların Türkiye'de böyle bir durum asla söz konusu olmamasına rağmen, Genelkurmay'ın özel mesajlarını ileten konumda hareket etmeleri veya algılanmaları önemli huzursuzluk noktalarından biri.

'KENDİMİZ YAPARIZ'
Öncelikle, askerler son günlerde özellikle seçimin ardından, kendileri adına darbe imalı açıklamaları gündeme getirenlerden oldukça rahatsız. Özellikle, emekli Orgeneral Edip Başer'in İtalyan La Repubblica gazetesinde, ''Askerlerden Uyarı: Müdahaleye Her An Hazırlar" başlığıyla verilen röportajı endişe ile karşılanmış. Röportajdaki iddialar Genelkurmay'ın Başer aracılığı ile dış dünyaya verdiği özel bir mesaj ve imaj değil. Bu anlamda herhangi bir temas da olmamış. ''Sayın Başer çok değerli bir komutanımızdır. Ancak, açıklamaları kendisini bağlar ve Genelkurmay'ın bir sinyali gibi algılanmamalıdır. Eğer bir mesaj verilecek ya da bir uyarı gündeme gelecekse, bunu TSK komuta kademesinde yapacak isimler bellidir. Karargahta, sabah tüm emekli paşaları toplayıp, 'bugün verilecek mesajlar böyle' dediğimiz gibi bir hava yaratılmak isteniyor. Böyle bir şey söz konusu değil'' değerlendirmesi yapılıyor. Benzer rahatsızlıklar sınır ötesi ile ilgili açıklamalarda da komuta kademesinde endişe ile karşılanıyor. Çete tartışmalarında adı geçen bazı askerlerin doğrudan asker içinde organize bir şebeke gibi gösterilmesi de tepki gören noktalardan. Başkent en kritik dönemlerinden birini yaşıyor. Bakalım Çankaya yolunda nasıl bir süreç bizi bekliyor?