kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye teröre transit ülke

Ali Kemal ERDEM / HABER MERKEZİ
El Kaide militanları bir turist gibi geldikleri Türkiye üzerinden önce Suriye'ye, oradan da Irak'a geçerek, ABD'ye karşı direnişe katılıyor..
Irak ve Afganistan'da ABD'ye karşı süren savaşa katılmak üzere değişik İslam ülkelerinden yola çıkan bazı El Kaide militanlarının Türkiye'yi transit geçiş ülkesi olarak kullandığı iddia ediliyor. Emniyet kaynaklarının da doğruladığı bilgiye göre, El Kaide sempatizanları turist olarak veya kaçak yollardan Türkiye'ye giriş yapıyorlar. Afganistan ve Pakistan üzerinden gelen militanlar genelde turist görünümünde İstanbul gibi büyük şehirlere havayoluyla ya da doğu sınırlarından ya kaçak yollarla ya da sahte pasaport kullanarak geçiş yapıyor. Ardından çoğunlukla Türkiye'nin Suriye sınırındaki gümrük kapıları ya da gene kaçak yollarla Suriye'ye giriyorlar. Buradan da denetimlerin zayıf olduğu Suriye'nin doğu bölgesinden Irak'ın batısında yer alan ve direnişin yoğun olduğu Sünni El Anbar bölgesine geçiliyor.

CIA 400 KİŞİYİ KAÇIRDI
İnsan Hukuku'nu Koruma Derneği Başkanı Avukat Osman Karahan ise, CIA'nın 1999-2003 yıllarında Türkiye'den 400'e yakın kişiyi El Kaide üyesi olduğu şüphesiyle kaçırdığını söyledi. El Kaide davalarına bakmasıyla tanınan Karahan, bu kişilerden 72'sinin ismini belirlediklerini öne sürdü. Adları geçen kişilerin birçoğunun ortak noktası, Türkiye'nin Suriye sınırlarındaki Hatay Cilvegözü veya Kilis'teki Öncüpınar sınır kapılarından giriş yaptıkları sırada kaybolmaları.