kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Emekli öğretmene 'vatansızsın' şoku

Göksel ÇAĞLAV ANKARA
Askerliğini öğretmen olarak 1976'da yapan Yılmaz Ergen, bu görevi yapmadığı için vatandaşlıktan çıkartıldı. Halen emekli maaşı alan Ergen İçişleri'ne başvurdu..
Aziz Nesin'in yıllar önce yazdığı "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" romanı bir kez daha gerçek oldu. 22 Temmuz seçimlerinde oy kullanabilmek için seçmen kartını almak amacıyla muhtara giden emekli öğretmen Yılmaz Ergen (55) büyük bir şok yaşadı: Askerliğini yapmadığı gerekçesiyle vatandaşlıktan çıkarılmış, "haymatlos" (vatansız) konumuna düşmüştü. 1976'da Ağrı'nın Boğazlayan köyünde öğretmen olarak vatani görevini yerine getiren Yılmaz Ergen, muhtarın "Sizin kaydınız kapatılmış. Yani vatandaşlıktan çıkartılmışsınız" sözleriyle şaşkına döndü. Ergen bunun üzerine, kayıtlı olduğu Vezirköprü Nüfus Müdürlüğü'nden kaydının çıkartılmasını istedi. Nüfus müdürlüğünden gelen yazıya göre, askerliğini yapmadığı gerekçesiyle Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığını kaybetmişti.

BELGELERİ BULDU
Ergen, bunun üzerine askerlik şubesine başvurarak askerliğini yaptığına ilişkin belge aldı. Terhis belgesinde, "Binnet oğlu 1952 doğumlu Yılmaz Ergen, 30 Mayıs 1976'da öğretmen olarak muazaflık hizmetini yerine getirmiştir" yazılıydı. Ergen, askerlik şubesinden aldığı belgeyle İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. Bakanlıktan verilen yanıtta konunun Milli Savunma Bakanlığı'nca inceleneceği belirtildi. Emekli maaşı almasına karşın bir anda Haymatlos durumuna düşen Ergen şimdi Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelecek cevaba göre Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden Türk vatandaşı olma umuduyla bekliyor.