kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

1 milyon turisti bedavaya ağırladık!

Tarık YILMAZ / EKONOMİ
Turist sayısındaki patlama gelire yansımadı. İkinci çeyrekte geçen yıla göre turist sayısı 1 milyon artmasına karşın gelirler yerinde saydı..
İLİŞKİLİ HABERLER
1 milyon turisti bedavaya ağırladık!
Türkiye'de otellerdeki yüksek doluluk oranı, sektörün yüzünü güldürmesine karşın elde edilen gelir aynı yorumları yaptırmıyor. Verilere göre, turizmciler sektörde patlamanın yaşandığı yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla göre turist sayısını 1 milyona yakın artırdı ama gelirler yerinde saydı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ikinci çeyrek verilerine göre, bu dönemde turist sayısı 946 bin kişi artarak 6.5 milyon rakamına yaklaştı. Gelirler ise sadece 34 milyon dolar artarak 3 milyar 727 milyon dolara yükseldi. Bir başka deyişle Türkiye 1 milyon daha fazla turist ağırlayıp neredeyse aynı geliri elde etti.

HARCAMA ORANI DÜŞÜK
Durum yılın ilk yarısında da farklı bir tablo göstermiyor. Verilere göre ilk 6 ayda turist sayısı yüzde 17 artarak 9 milyon 680 bin kişiye yükselirken gelir artışı sadece yüzde 1 arttı ve 5 milyar 890 milyon dolara çıktı. Böylece rakamsal olarak turist sayısı 1.4 milyon kişi, gelir ise 195 milyon dolar arttı. Turist başına elde edilen gelirlerde de dramatik düşüş dikkat çekiyor. Verilere göre bir turistten sağlanan gelir yılın ilk yarısında bir önceki yılın ilk 6 ayına göre 80 dolar geriledi ve 608 dolara düştü. İkinci çeyrekteki düşüş ise 91 dolar oldu. Veriler bu dönemde bir turistten ortalama 576 dolar kazanıldığını gösteriyor. Yabancı turistlerden elde edilen gelir daha da düşük. 2006'nın ilk yarısında 627 dolar olan gelir bu yılın aynı döneminde 74 dolar azalarak 553 dolara indi. Turizm gelirlerinin en yüksek olduğu haziran ayında geçen yıl 629 dolar olan kişi başına gelir bu yıl 86 dolar geriledi ve 543 dolara kadar düştü. İlk 6 ayda yabancı turistten elde edilen kişi başına gelirin en düşük olduğu ay ise 530 dolarla nisan oldu.