kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Esenboğa ihalesi eski Enerji Bakanı Ersümer'i yaktı

Ersin ATAR
Yüce Divan'da yargılanan eski Enerji Bakanı Ersümer'e 24 beraat, 2 af çıktı. Mahkeme Ersümer'e, Esenboğa Mobil Santrali ihalesini Turgay Ciner'in kazanması için baskı yaptığı gerekçesiyle 2 yıl ceza verdi..
Eski Enerji bakanları, Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan'ın yargılandıkları Yüce Divan'dan dün karar çıktı. Ersümer'e Esenboğa Mobil Santral ihalesini Turgay Ciner'in firmasının kazanması için baskı kurduğu ve ihaleye müdahele ettiği gerekçesiyle 1 yıl 8 ay 'ertelemeli ceza' çıktı. Zeki Çakan ise tüm suçlamalardan beraat etti. Üç yılı aşkın süredir devam eden yargılamanın tek somut sonucu, Ersümer'in 49 YTL mahkeme masrafı ödeyecek olması. Ersümer ve Çakan'ın bakanlıkları dönemindeki enerji ihalelerine fesat karıştırdıkları ve usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla yargılandıkları davada karar çıktı. Yargıtay Başsavcılığı'nın 36 yıl hapsini istediği Ersümer ile 28 yıl 6 ay hapse mahkûm edilmesini talep ettiği Çakan ve avukatlarının katıldığı duruşmada Yüce Divan Başkanlığını, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşım Kılıç yaptı. Bakanlara son savunmalarını soran Kılıç, iki aranın ardından kararı açıkladı. Ersümer'in mahkumiyet kararı 3'e karşı 8 oyla alındı. Karara karşı çıkan Yüce Divan üyeleri Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten ve Necmi Özler beraat yönünde oy kullandı. Yüce Divan bu suçlamayla ilgili olarak Hazine'nin uğradığı zararı tahsil için tazminat davası açabileceğini bildirdi. Mahkeme, 27 ayrı suçlama nedeniyle yargıladığı Ersümer hakkındaki 24 iddia için, ceza vermeyi gerektirecek yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından bu suçlardan beraat kararı verdi. Yüce Divan beraat kararlarının büyük bir kısmını oybirliğiyle alırken, 4 iddiayla ilgili kararını oy çokluğuyla aldı. Heyetten bazı üyeler, Ersümer'in, Çayırhan, Bozcaada ve Alaçatı Rüzgar Enerji Santrali ve TEDAŞ ihalelerinde görevini kötüye kullandığını savunarak çoğunluğun kararına muhalif kaldı.

TEK CEZA ESENBOĞA'DAN
Yüce Divan, Yamula Hidroelektrik Santrali yapımı ve 5 ayrı ihaleye fesat karıştırma suçunun, kamuoyunda Af Yasası kapsamına girdiği sonucuna vararak, bu ihalelerle ilgili karar vermeye yer olmadığı sonucuna vardı. Yüce Divan, Ersümer'i, Turgay Ciner'in firmasının aldığı Esenboğa Mobil Santrali ihalesinde sürece baskı yaptığı ve görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle, eski TCK'nın 240'ıncı maddesine göre 2 yıl hapse mahkûm etti. Mahkeme, Ersümer'in "iyi hali"ni dikkate alarak cezayı 6'da 1 oranında indirerek 1 yıl 8 ay hapis ve 75 YTL para cezasına dönüştürdü. Ceza 2 yılın altında olduğu için ertelendi. Karara göre Cumhur Ersümer 5 yıl içinde benzer bir suç işlemezse bu ceza uygulanmayacak. Mahkeme, Ersümer'in mahkûm olduğu 'ertelemeli ceza'yı almasına neden olan Esenboğa ihalesiyle ilgili 49 YTL masraf yapıldığı sonucuna vardı. Yüce Divan, eski Bakan Zeki Çakan hakkındaki tüm iddialardan da beraat kararı verdi.