kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
THY Genel Müdürü Temel Kotil

'1 hafta grev, 1 yılı götürür'

THY Genel Müdürü Kotil, "THY'de 1991'de yaşanan grevin sonuçları ortada. Bir haftalık grev bir yıllık kazanımı yok eder. Biz sandıktan umutluyuz" dedi..
Hava-İş Sendikası'nın 20 Temmuz günü grev kararını asmasının ardından grev oylaması için çalışanlarını önümüzdeki günlerde sandık başına çağıracak olan Türk Hava Yolları (THY) yönetimi, sandıktan 'greve hayır' kararı çıkması için yoğun bir çalışma içine girdi. Dün SABAH'ı ziyaret eden THY Genel Müdürü Temel Kotil ve THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir, grev ihtimalini düşünmek bile istemediklerini ifade ederken, böyle bir durumda ortaya çıkacak kaybı rakamlarla ortaya koymaya çalıştılar. THY Genel Müdürü Kotil, sadece bir haftalık grevin bir yıllık kazanımı silip götüreceğini belirterek, "1991 yılında 38 günlük grev nedeniyle kurum 129 milyon dolar zarar etti, yüzde 28 yolcu sayısı azaldı. O dönemde ciro 457 milyon dolardı. Bugün ise 3.2 milyar dolarlık bir cirodan söz ediyoruz. Yeniden bir grev yaşanması cironun üçte birini götürür. Böyle bir durum diğer havayolu şirketlerinin işine gelir. Çünkü yurtdışında biletler 45 günlük dilimler halinde satılıyor. Grev olması halinde ciddi bir pazar kaybı yaşanır. THY son yıllarda yüzde 25'lik bir büyüme sergiliyor. Grev olursa bir yılda kazandığımız bir haftada gider" dedi.

KARARI ÇALIŞAN VERECEK
Çalışanların kuruma sahip çıkacağına inandığını belirten ve sandıktan 'evet' çıkmasını beklemediklerini dile getiren Kotil, tüm Türkiye genelindeki vilayetlerde oylama yapılacağını kaydetti. Kotil, "Tabii şimdiden evet ya da hayır çıkacak diyemem. Ama biz çalışanımızın greve hayır demesini bekliyoruz" dedi. Grev kararı alınması durumunda ne olacağı yönündeki sorumuza ise Kotil, "Bizim de lokavt kararımız var. Grev kararı alınırsa çalışmak isteyen de çalışamaz. Bizim de herhangi bir ücret ya da ödeme yapmamız söz konusu olamaz. Böyle birşey düşünmek istemiyoruz, ama oluşacak zarar nedeniyle yeniden yapılandırma gündeme gelebilir ve bu da personeli etkileyebilir" yanıtını verdi. Kotil, çalışma zamanlarının uluslararası standartların bile altında olduğunu savunarak, "Kabin personeli bin 676'dan 2 bin 672'ye çıktı. Yani yüzde 59 oranında bir artış yaşandı. Bu nedenle iddialar gerçekçi değil. Çalışanlarımıza yüzde 10.5 ile yüzde 25 oranında zammı içeren bir teklif sunduk. Sendika yüzde 50 oranında direniyor. Gelinen noktada kararı sandık verecek" diye konuştu.