kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kırıkkale'de halka hitap eden Bakan Gül, hizmet için geldiklerini ve 4,5 yılda yaptıkları hizmetleri için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.

MGK meydan savaşları

ANKARA
Cumhurbaşkanı Sezer'in, MGK Genel Sekreterliği için önerilen tüm isimleri veto etmesi yeni bir kriz yarattı. Dışişleri Bakanı Gül "Bakanlığımda büyükelçi kalmadı" diyerek tepki gösterdi..
Çankaya Köşkü ile hükümet arasında kritik atamalar üzerinde giderek tırmanan gerginlik Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının da mağdur olmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Sezer'in, MGK Genel Sekreterliği'ne atamaya vetosu ile başlayan, Dışişleri'nin 5 müsteşar yardımcısının reddi ile devam eden veto süreci, bu kez de MGK için önerilen yeni bir ismi geri çevirmesiyle işi savaşa döndürdü. Cumhurbaşkanı, Londra'ya Büyükelçi atanan Yiğit Alpogan yerine son önerilen Atina Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu veto etti. Köşk'ün bu tutumuna hem Başbakan Erdoğan, hem de Dışişleri Bakanı Gül sert tepki gösterdi.

BAKANLIKTA ELÇİ KALMADI
Başbakan Erdoğan, Kanal A'da katıldığı bir programda, Burcuoğlu ismini önceden müzakere edip etmediği sorusuna, 'Atina Büyükelçimize nasıl bakarsınız?' diye sordum kendisi olumlu yaklaşım gösterdi. Ama maalesef ertesi hafta olumsuz haber geldi. Bize, 'şu şu gerekçelerle' denmiyor. Hiçbir açıklama olmuyor, bizi üzen bu. Şimdi de Sinirlioğlu'nu gönderdim. İnşallah olumlu çıkar ve MGK da vekaleten genel sekreterle yürütülmez" yanıtını verdi. "Bakanlığımda büyükelçi kalmadı neredeyse" diyen Gül ise tepkisini şöyle ortaya koydu: "Bu Hükümet'in değil Türkiye'nin meselesi... MGK olduğu için siyasi bir ismi önermedik... Büyükelçilerimizin hepsi bu işi en iyi yapacak arkadaşlardır ama çalıştıkları alanlar itibariyle, şimdi kimi yani ne söyleyebiliriz... Sivilleşen MGK vekaletle yönetiliyor... Ayrıca beş müsteşar yardımcımızı Cumhurbaşkanı uygun bulmadı ama herhangi bir gerekçe de söylemedi. Yani söyleyebilecek bir şey yok doğrusu." Geçen sene sonunda, MGK'ya ilk olarak eski İstihbarat Genel Müdürlüğü de yapan Varşova Büyükelçisi Ecvet Tezcan önerilmiş ve veto edilmişti. Sezer bu dönemde, Berlin Büyükelçisi ve Devlet eski Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik'i önermişti. Ancak, bu öneriye de hükümet sıcak bakmamıştı.

ASKER Mİ İSTİYOR?
Kulislerde, Sezer'in MGK'ya önerilen isimleri geri çevirmesinin ardında bu kurumun asker tarafından yönetilmesi arzusu ya da hükümet ile restleşmesinin yattığı konuşuluyor. MGK koltuğuna yeni genel sekreter atanana kadar bu göreve Genel Sekreter Yardımcısı Tümgeneral Orhan Akbaş vekalet edecek.