kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ayrıldıktan sonra Türkiye'ye yerleşti

FRANSIZ MARIE-ROSE KORO
26 yıl önce Türk eşiyle Fransa'da evlenip orada yaşayan Alman asıllı Fransız Marie-Rose Koro; boşandıktan sonra Türkiye'ye yerleşti. Kendi işini kurdu ve Türkçe öğreniyor

n Eski eşimle, üniversitede öğrenciyken Fransa'nın Grenoble kentinde tanıştık ve 1981 yılında evlendik. Aramızda dini nedenlerle ilgili bir sorun yoktu; ikimiz de agnostiktik. (Tanrının varlığını ya da yokluğu konusunda fikri olmayan) Ancak kültürel farklılıklar vardı. Ben Yahudi- Hıristiyan kültüründen geliyordum. O ise Doğu kültüründen...

* Görünürde büyük sorunlar yoktu, ama kültürden kaynaklanan küçük olaylar, uzun yıllar içinde birikti ve sonunda ayrılığa yol açtı. Evde iş bölümü yaparken bana yardım ediyordu ama yemek pişirmek gibi 'soylu' denebilecek işleri o yaparken; ütü yapmak her zaman bana düşüyordu.

HAYATA FARKLI BAKTIK

* Çocuk doğduktan sonra onun eğitimi konusunda da sorunlar yaşamaya başladık. En basiti uyku saatleriydi. Türkiye'de çocuklar, sorumluluk duygusu geliştirilecek şekilde eğitilmiyorlar ve belli bir yatma kalkma saatleri yok. Gecenin bir yarısı çocuklar gezmede ya da sokakta oyun oynayabiliyor. Ben çocuğumuzun böyle yetişmesini istemedim.

* İş hayatında da aynı sorunlar var. O bir işe büyük bir hızla başlıyor sonunda ya bırakıyor ya da eski performansından uzak çalışıyordu. Bense, bir dizel motor gibi aynı hızda istikrarlı çalışırım. Planlı ve programlı olarak işlerimi hallederim.

*
Bu farklı bakışlarımız geleceğe yönelik planlar içinde geçerliydi. O hemen hızlı bir başarıya inanırken benim için hayat, bir piramit inşa etmek gibidir. Başarıya yavaş yavaş ulaşılmalıdır. Sonuçta kültürel farklılıklar hayatımızda ağır bastı ve ikimiz de evliliğimizi kurtarmak adına hiç taviz vermeden 1994 yılında ayrıldık.