kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Temmuz 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Seçimde tiryaki aday olmayacak'

Murat KARPUZ / DIŞ HABERLER
Malezya'da ana muhalefet partisi, 'Sigara içmek İslam'a uygun değildir' diyerek milletvekili adaylık başvurularında sigara içmeme şartı arayacaklarını açıkladı..
Nüfusunun yüzde 60'ını Müslümanların oluşturduğu Güneydoğu Asya ülkesi Malezya'da ilginç bir seçim tartışması yaşanıyor. Önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimde İslamcı partinin adaylarında aradığı "olmazsa olmaz" şartlarından biri tartışılan konu... İslam kurallarına dayalı bir yönetim vaad eden Pan-Malasia İslamic (PAS) adaylarında "sigara içmeme" şartı arıyor! Partinin ruhani lideri Nik Abdul Aziz Nik Mat "Sigara içmek İslama uygun değildir. Sigara tiryakileri İslam dinini tam olarak anlamayanlardır. Ben sigara içmeyen adayları tercih ediyorum. Şu andan itibaren partinin adaylık için aradığı şartlar arasında sigara içmeme, içenlerde ise bu alışkanlığı bırakma şartı yer alacaktır" dedi.

'SİGARA DA HARAM'
Nik Mat (76) bazı Müslümanların sigarayı da tıpkı alkol gibi haram olarak kabul ettiğine dikkat çekti. Son aylarda tartışma yaratan fetvaları veren İslam dünyasının en saygın eğitim kurumlarından Mısır'daki El Ezher Üniversitesi'nden mezun olan Nik Mat'ın partisi, 2004'teki son seçimlerde ülkede yalnızca bir eyaleti kazandı. Ancak PAS partisi bu kez imajını ve parti politikalarını ılımlaştırarak oylarını artırmayı hedefliyor. Partinin yeni hedef kitlesi, büyük kentlerde yaşayan sağlıklı yaşama özen gösteren, çevreci her dine mensup gençler. Ancak siyasi analistler PAS'ın İslam devleti kurma politikasından vazgeçmediği sürece sandıktan birinci çıkamayacağı görüşünde.
Haberin fotoğrafları