kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

PETKİM'in patronu kim?

İğneyle kuyu kazıyorum!..
2 milyar 50 milyon dolar parayı bastırıp 'Patron bu!' diyemeyen TranscentralAsia-Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu'nun 'esas' ortağını arıyorum!..
Öyle ya, kim bunlar?
İn mi? Cin mi?
İşi gücü bıraktım, 70 milyon Türk vatandaşı gibi PETKİM'i satın alan şirketin peşine düştüm.
Türkiye'nin tek petro kimya tesisi PETKİM'in yüzde 51'i acaba niye böyle satıldı?
PETKİM'in Yönetim Kurulu Başkanı Osman İlter'den detaylı açıklama bekliyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in bacanağı olan İlter, DSP'li eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel'in yeğeni, CHP senatörlüğü yapmış bir babanın bürokrat oğlu. Seçime 17 gün kala PETKİM'i satıp, Kazaklar ihaleyi alınca "Şirketin ortakları hakkında bilgi verilecek" dedi.
Pek çok kişi gibi benim için o an iş bitti! Parayı bir yana bıraktım! O gün bugün iz peşindeyim. 22 Temmuz seçimi öncesi satışı araştırıyorum.
Gelin görün ki, Kazakistan'da da seçim var. 18 Ağustos'ta yapılacak seçime Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in partisi Nur-Otan'ın yanında altı parti daha giriyor. 77 milletvekili seçilecek. Bu seçim, Kazakistan'ın geleceği açısından önemli!
Niye mi?
Çünkü Kazakistan'da Anayasa değişikliği yapıldı. Nazarbayev, ölünceye kadar Devlet Başkanı seçilmeyi garantiledi.
Nazarbayev şimdi Nur-Otan Partisi'nin öncülüğünde yaptığı değişiklikleri hayata geçirmek istiyor. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz ile yeraltı madenlerine sahip olan Kazakistan'ı bölgesel çekim merkezi yapmak istiyor.
Petrolünü daha iyi fiyata satmak için acilen denize inmeye ihtiyacı var. O yüzden bölgedeki petrol rafinerileri ile petro kimya tesislerini satın alarak Rusya odaklı bir yeni bir açılım yapmak istiyor.
Küresel ticaretin yıldızı 'supply chain managment' petrol sektöründe de kullanılıyor.
Yani ham petrolü ne kadar işleyip satarsanız o kadar çok para kazanıyorsunuz!
Nazarbayev'in arzusu da bu!..
Kaynakları çok büyük bir ülkeyi yönetiyor. Üç kızı var, damatlar çalışıyor.
Büyük damat Rahat Aliyev, şeker işiyle ticarete başlamış, banka, medya derken işi büyütmüş.
Ortanca damat Timur Kulibayev, petrol ve banka işiyle uğraşıyor. Kazak Milli Petrol Şirketi 'KazMunay'ın en yetkili ismi.
Küçük damat ortalıkta görünmüyor. Bu noktada beni Almanya'dan arayan ama isminin gizli kalmasını isteyen önemli bir Kazak işadamının söyledikleri ilgilendiriyor. Diyor ki;
"Rahat Aliyev uzun süredir Avusturya'da yaşıyor. Nurbank'ın büyük ortağıydı. Diğer iki hissedarın hisselerini rehin aldığı gerekçesiyle işlerden el çektirildi. Diğer iki ortak, ölü bulundu. Şimdi kırmızı bültenle aranıyor."
İlginç değil mi? Diyeceksiniz ki PETKİM ile Rahat Aliyev'in ilgisi ne? Aliyev, PETKİM'i alan konsorsiyumun ana şirketi Eurasia Grup'un sahibi Alexander Mashkevich ile çok sıkı fıkı ve yakın dost.
Yıllarca birlikte iş yapmışlar!..
Yahudi olan Mashkevich daha da ilginç. 1990'da Bişkek Üniversitesi'nde öğretim görevlisiyken başına bir yığın iş gelmiş. Kazak işadamı anlatıyor;
"Kırgızistan Hazinesi'nin altınlarını yurtdışına kaçırdığı iddiasıyla tutuklandı. 1994 yılından bu yana Kazakistan'da iş yapıyor. Alüminyum, bakır, demir aklınıza gelen madenleri yönetiyor. Kazakistan'ın en büyük işadamı!."
Tamam da gerisi var.
Bekleyin!..