kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Haydut fonlar nasıl yönetilir?

Ah bu yaramaz çocuklar!.. Yaşları 30'u geçmiyor. 2001 yılında ikiz kulelerin yıkılmasıyla yola çıktılar. "Likidite avcısı" olarak durmadan koşuyorlar.
Tek dertleri var, kâr etmek! Sayıları 10 bini geçmiyor. Yönettikleri fon tutarının 1.8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Küresel dünya onları denetleyemiyor, hesap soramıyor. Kendi kurallarını kendileri belirliyor. Sadece kendi içlerinde oluşturdukları "Âkil adamlar" topluluğu ile fikir alışverişinde bulunuyorlar. Kontrol edilmeleri mümkün değil. Onlara yeni finans imparatorluğunun patronları deniyor.
Daha ne olsun! Küresel dünyanın "Hedge fund" ya da (Haydut fonlarından ) söz ediyoruz. Haydut dememizin nedeni, kural tanımamaları ve para için ister darbe, ister demokratik ülke olsun, fark etmez, çekirge sürüsü gibi koşmaları! Tüm dünya 7 yıldır onlara bayılıyor ama korku giderek artıyor. Artık "Zapturapta alınmaları şart!" diyenlerin sesi daha gür çıkıyor.
Konuyu geçen yıl yapılan G-10 zirvesine Almanya taşıdı. ABD ve İngiltere'ye, "Önlem şart!" diye bastırdı. Görünen o ki, üç ülke eylül ayında yapılacak G8 zirvesinde konuyu tartışmaya devam edecek.
Anlaşılan 2008 başında fonlarla (hedge fund) ilgili bir düzenleme geliyor. Çünkü haydut fonların (hedge fund) likiditesindeki vade yapısı uyumsuzluk gösteriyor. Riskli ülkelere yatırım yapmaları kafa karıştırmaya yetiyor.
Diyeceksiniz ki, haydut fonlarla bizim ilgimiz ne?
Çok hem de çok!..
Niye mi?
Türkiye'ye giren 87 milyar dolar tutarındaki sıcak paranın en az 30 milyar doları hedge fundlardan oluşuyor. Allah korusun, dünyada dengeler bozulur, bu haydut fonlar bir satışa geçerse, Türkiye altüst olur! Bizi kimse tutamaz! Hoş, 2005 Mayıs ve haziran ayındaki dalgayı hatırlayın, yeter! Bir ayda 4 milyar dolar gitti, Türkiye, 4 puan faiz artırmak zorunda kaldı. İş ve aş derdi çekenlere pahalı bir fatura çıktı!.. Açıkçası yüksek faizle haydut fonlara davetiye çıkaran biziz. Hoş gelsinler ama giderken bizi darmadağın etmesinler. Bizim ülkenin kurumları da şimdiden "Sıcak para nasıl yönetilir? Hedge fundlarla nasıl başa çıkılır?" tartışsın. Ben bu soruyu Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel'e sordum.
Erçel dedi ki:
"Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme vc Denetleme Kurumu (BDDK) elele versin, bu fonlarla ilgili bilgi toplasın. Hedge fundların getirdiği fonlar için Merkez Bankası hazırlık yapsın. 67 milyar dolara ulaşan rezervinin bir bölümünü bu fonlar için ayırsın. Sonra da haydut fonları yönetenlerle iletişim kurulsun!"
Ancak bu iş öyle kolay bir iş değil ki? Kimsenin haydut fonlarla ilgili doğru dürüst bilgisi yok. İngiltere'de bile sadece 14 fon olduğu söyleniyor. Almanya ve ABD'deki fonlarla ilgili elde sağlam veri yok! Bilinen en ünlü iki hedge fund, "Moore Capital" ile Soros'a ait "Quantum" Fonu. Kim ne derse desin, haydut fonlar, ekonominin beyni sayılan finans sektörü için çözülmesi zor bir problem. Ama birileri problemi çözmeli. Bizden sonrası tufan deyip geçmemeli.
Türk insanı üzülmemeli!..