kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Dünyayı kurtaran adam!

Büyük resim için tıklayın
Çılgın Türkler, "Aslan yatağından belli olur" der!.. 1980 yılında "Hüznün olmadığı yer" anlamına gelen Ashoka'yı kuran Bill Drayton için Amerikalılar nasıl bir ifade kullanıyor, bilmiyorum. Ama çok iyi hatırlıyorum, ABD'nin eski Başkanı Bill Clinton geçen nisan da, "Bir gün Bill Drayton Nobel alacak!" bile dedi.
Diyeceksiniz ki, "Kim bu Bill Drayton?" Söyleyelim.
Azılı bir demokrat!..
İsyankâr bir çevreci!..
Asi bir sosyal girişimci!..
Afrika sıcaklarının Türkiye'yi kavurduğu çarşamba günü İstanbul'da olacak. Hoş, Türkiye'ye ikinci gelişi. İlk kez 1968'de gelmiş. Oxford'dan yola çıkmış, Hindistan'a giderken Türkiye'ye uğramış. Bu kez Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve OECD'nin birlikte ev sahipliği yaptığı "Toplumların İlerlemesinin Ölçülmesi ve Teşvik Edilmesi" konulu foruma katılacak. Doğrusunu isterseniz 900 konuğun ağırlanacağı bu ilginç forumda Drayton'un söyleyecekleri ilgimi çekecek.
Niye mi?
Çünkü New York kentinde sigaraya vergi koydurttu.
Çünkü Jimmy Carter döneminde ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) Başkan Yardımcısı iken emisyon ölçümü konusuna öncülük yaptı. Atık konusunda kafa yordu.
Az şey mi?
Halen Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün kurucusu Peter Eigen, Grameen Bank kurucusu ve başkanı Yunus Muhammed ile birlikte "Ashoka Sosyal Girişimcilik Küresel Akademisi"nde çalışıyor. Dünyada böyle çalışanlara "Toplumsal inovatör" deniyor.
Bu adamlar hayatlarını başka bir yola adamış. Ben bu tip küresel isyankârlara, "Dünyayı kurtaran adam" diyorum.
Sakın ola yanlış anlamayın!..
Dünyayı anlamak için de iyi eğitim, doğru bakış açısı lazım. Bill Drayton, Harvard, Yale ve Oxford'da hukuk okumuş. 1960'lı yıllarda ABD'de siyahların haklarını savunan "MAACP" üyesi olmuş. Yurttaş Hakları Hareketi'nde yer almış. Uzun yıllar Mc Kinsey' de çalışmış. Ama asıl işi sosyal girişimcilik olmuş. 50 bin dolara kurduğu Ashoka bugün 50 milyon dolara ulaşmış, 63 ülkede 2000 sosyal girişimciyi destekliyor. Şimdi New York'ta her boş alanı yeşil alana dönüştürüyor. Bir de ABD'de işsizlikle mücadele konusunda özel çalışma yapıyor.
Anladığım kadarıyla bu forumda da deneyimlerini anlatacak. Ben ise fırsat bulursam, dün gazetelere yansıyan ölü inci kefali fotoğraflarını gösterip Van Gölü'nün son halini soracağım. Yerleşim alanları su çekiyor, Van Gölü'nde su azalıyor. İnci kefallerine yaşam alanı kalmıyor. Drayton'un kurduğu Ashoka ise "Van Gölü'nde inci kefali yaşasın!" diye Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü'ne ömür boyu destek garantisi veriyor. Projeyi yürüten Profesör Mustafa Sarı, çabalıyor ama çabası yetmiyor! Programlarına çevrenin ç'sini almamış, rantiye olmak adına her şeyi unutmuş siyasi parti temsilcileri ne yapıyor?
Onlar, mitinglerde halka masal anlatıyor!.. Türkiye'yi yok eden politikacılar tarihine isim yazdırıyor.
ACAYİP HAVALAR!

Ohh hava sıcak mı sıcak!
Kendinize şunu sorun:
Sizin seranız etkilenecek mi?
Yanıt: Neredeyse kesinlikle evet.
Kaynak: Açık Radyo Kitapları