kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ERDAL ŞAFAK

Neler oluyor?

Türkiye'nin Kıbrıs politikası değişti mi? Daha doğrusu adanın bölünmüşlüğünün kalıcılaştırılmasına dayalı, yani çözümsüzlüğün çözüm olarak dayatıldığı eski politikalara dönüldü?
KKTC'de görevli komutanların son açıklamaları, insanda isteristemez bu kuşkuyu uyandırıyor.
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, "Kuvvetlerimiz burada misafir değil, adanın parçası" dedi.
Ardından Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Eröz, "Birleşik Kıbrıs yaratma hayali peşinde koşanların, artık Kıbrıs'ta eskiye dönüşün olmayacağını anlamaları gerektiğini" bildirdi.
Bu çıkışlar Türkiye'nin Kıbrıs politikasına taban tabana ters. Çünkü Türkiye, "Kıbrıs sorununun BM parametrelerine dayalı olarak çözümünü" savunuyor. "BM parametreleri" ise, Kıbrıs'ta "İki bölgeli, iki toplumlu, iki eşit kurucu devletten oluşacak, bağımsız, demokratik, federal cumhuriyet" öngörüyor. Böyle bir devlet kurulduktan sonra adadaki Türk askerinin mevcudu 40 binden aşamalı olarak 6 bine indirilecek.
Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt da çeşitli konuşmalarında bu politikayı ve Kıbrıs'ta "BM parametrelerine dayalı çözüm"ü desteklediklerini ifade etti. İşte 7 Aralık 2006'da söyledikleri: "Bizim Kıbrıs'la ilgili görüşümüz şudur: 1-Çözüm BM zemininde olacak. 2-Bütünsel bir çözüm olacak. 3-Adil ve kalıcı bir çözüm olacak."
Şimdi Korgenaral Kıvrıkoğlu "Burada misafir değiliz" diyor. (KKTC basını bu cümleyi "Komutan ev sahibiyiz demek istiyor" diye yorumladı.)
Tümgeneral Eröz ise "Birleşik Kıbrıs'ın hayal olduğunu" söylüyor.
İki komutanın bal gibi siyasi olan açıklamalarını "Kişisel görüşleri" diye değerlendirmek isterdik ama Org. Büyükanıt'ın sık sık tekrarladığı bir uyarısı var: "Benim onayım olmadan kimse Silahlı Kuvvetler adına görüş bildiremez."
"Türkiye'nin ya da en azından Genelkurmay'ın Kıbrıs politikası değişti mi" diye sormakta haksız mıyız?