kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Bankacılıkta beden dili nasıl kullanılır?

Soru şu; Türk bankacılığı nereye koşuyor? Türk bankacılık sistemi özgürleşmenin tadını çıkarıyor!.. Holding bankacılığının baskısından uzaklaşıyor. Devlet otoritesinden kurtuluyor. Gelecekte ortalığı birbirine katacak olan büyük rekabet için çatır çatır hazırlık yapıyor!..
Diyeceksiniz ki, milyar dolarlık banka evliliklerinin gerçekleştiği sektörde rekabet nasıl başlar? İlk etapta marjlar iyice daralacak, kârlar azalacak. Bankacılar gece gündüz çalışacak. Ama teknolojik altyapı ve güçlü insan kaynağıyla bankacılık sektörü çok iyi olacak. Tüketici kazançlı çıkacak. Türk bankacılık sistemi temelsiz banka bilançolarından dolayı büyük sıkıntı yaşadı. 84 olan banka sayısı 46'ya indi. Şimdi hizmette rekabet dönemi başlıyor.
En büyük 10 banka sıralamasında ilk dördü oluşturan Akbank, İş Bankası, Garanti ve YapıKredi arasında sıkı bir yarış başlayacak. Ama Ziraat ve Halk Bankası ile İş Bankası'nın ortaklık yapısına ilişkin yolculuk belli olmadan Türk bankacılık sistemi uluslararası halkaya eklenemez.
Konu hassas! Peki, 2005 yılı sonuna kadar "hissedarlık" sorunu yaşadığı için yabancılarla ortaklık yolculuğunda rekabete gecikmeli katılan YapıKredi Bankası bu rekabette ne yapar? Yanıtı, 1 Mayıs'ta göreve başlayan YapıKredi Bankası genel müdürü ve murahhas azası Tayfun Bayazıt, "2009 yılı sonuna kadar 350 yeni şube açacağız" diye veriyor.
YapıKredi Bankası.
Bir banka, iki ana ortak!..
Biri İtalyan, UniCredit, Türkiye'yi anlamaya çalışıyor. Diğeri ise özel sektörün en fazla katma değer yaratan holdingi Koç Holding. Koç Finansal Hizmetler çatısı altında "Akdeniz" evliliği yaptılar ve 2005'te Yapı ve Kredi'yi satın aldılar. Koçbank ile Yapı ve Kredi'yi birleştirirken frene basınca bireysel bankacılıkta lider olan YapıKredi rekabette geri kaldı. Şimdi bankacılığın harika çocuğu Bayazıt ciddi bir sınav verecek. Ne yapacağını hep birlikte göreceğiz.
Ama Bayazıt, ilk sınavı geçen hafta İtalya'da UniCredit'in yatırımcılarının karşısında vermiş. Her yıl yapılan yatırımcı toplantısında bir sunum yapmış. Bayazıt'ı izleyen bir yetkili sunum tekniği konusunda kendisini uyarmış, "Beden dilinizi daha iyi kullanmalısınız!" demiş. Bayazıt ne yapsın? "Bankacılıkta beden dili nasıl kullanılır?" diye yanıtı yapıştırmış. Haksız mı? Hoş, ben de beden dili konusunda YapıKredi'nin yönetim kurulu üyesi olan İtalyan Alexsandro Decio'dan yanıt bekliyorum.
Acaba İtalyan bankacıları beden dilini nasıl kullanıyor?