kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Gençler de görmeli.. Büyükler de..

"İnsan tek bir şeye bağımlı olabilir hayatta" diyor, filmin kahramanı, sevgilisine.. "Bu sen değilsin.."
Çünkü sevgilisinden önce bağlandığı bir şey var.. Eroin!..
Candy (Şeker) eroin üzerine çekilmiş en güzel filmlerden biri.. Filmin adı bir kelime oyunu.. Candy, delikanlının hem sevgilisinin adı, hem de Avustralya sokak dilinde eroinin..
Hangi Candy'ye daha bağımlı sizce?..
Bir sahne.. İki sevgili, eroin bulmak için hırsızlık dahil her şeyi yaparlar. Sonunda iş kızın aile yadigarı yüzüğünün satışına gelir.. 25 dolar verir, rehinci. Mal 50 dolar.. Geri kalan 25 dolar için kız dükkâna geri döner. Dükkân sahibi kapıyı kitler, "Kapalı" levhasını asar yarım saat sonra kız parayla döner, oğlan kapıda beklerken..
Uyuşturucu bağımlılığının dehşetini anlatan filmleri, 50'li yıllarda Hollywood çekmeye başlamıştı, Amerika'da doğan büyük tehlike üzerine.. Sırtımdaki Maymun/ Monkey on my Back (1957).. Avrupa 80'li yıllarda konuya eğildi, tehlike okyanusu aştığı için.. Christian F. (1981).
2000'li yıllar Avustralya'yı tehdide başlamış olmalı ki, Candy'yi çekme gereği duymuşlar..
Bakalım Yeşilçam bizde hızla yayılan dehşeti ne zaman ele alacak?..
Neil Armfield, harika yazıp, çok iyi yönettiği filmi, Dante'nin İlahi Komedisi gibi üç bölüme ayırmış.. Cennet.. Yeryüzü (Araf) ve Cehennem..
Başlangıçta şair delikanlı ile ressam kız bulutların üzerinde uçarlar, iğneyi yapıp yapıp.. Delikanlının kendisi de müptela babası onlara anlatır tehlikeyi..
"Bırakabileceğin zaman, bırakmayı istemezsin.. Bırakmayı istediğinde de, bırakamazsın.."
O sahte, o hayali Cennet çok kısa sürer tabii.. Yeryüzüne inerler biraz sonra.. Ama orda da kalamazlar.. Cehennem başlar..
Filme Amerikan sansürü (R) demiş.. Yani küçükler, yanlarında anne ve babaları ile dahi izleyemezler..
Neden?.. Çıplak sahneler var. Seks sahneleri var.. Şırınga sahneleri var. İğrenç laflar var..
Oysa filmi en fazla onların izlemesi gerek.. 14-15 yaşındakilerin.. Günümüzde tehlike yaşı o çünkü.. Eroine yolu açan haplar o yaşta başlıyor, ortaokul önlerinde satılıyor çünkü..
Armfield öyle etkileyici, inandırıcı ve çarpıcı anlatmış ki bağımlılık dehşetini, bundan iyi ders, öğüt olmaz. Ben Milli Eğitim Bakanı olsam, tüm lise öğrencilerini mecbur tutar, hatta gösterimden sonra bir de sınav yapardım o kadar önemli..
Harika da oynanıyor Candy..
Şair delikanlıda Heath Ledger olağanüstü.. Broadback Dağı'nın eşcinsel kovboyu ve Casanova'nın çapkınından sonra gene çok zor bir rolün altından ödüllük kalkıyor.
Yıldızı hızla parlayan Avustralyalı Abbie Cornish de hem fiziği, hem oyunu ile çarpıyor.. Yeni Bond filminde başrol için şimdiden adı geçiyor zaten..
Oscarlı Geoffrey Rush'ı yazmaya bile gerek yok.
Candy, tekrar ediyorum, gençlerin, onlarla birlikte anne ve babaların, eğitmenlerin ve de sorumlu ve yetkililerin mutlak izlemesi gereken enfes bir film..