kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sınav sonrası gençler, heyecanlarını aileleriyle paylaşmıştı.

Öğrenciye kulak verin

Yaşar Özay
Dün açıklanan OKS sonrası şimdi de tercih heyecanı başladı. Tercihte gencin plan ve yetenekleri göz önüne alınmalı..
OKS sınav sonuçları dün açıklandı. Artık sıra okul tercihi yapmaya geldi. Lise seçimi artık günümüzde en az üniversite tercihleri kadar önem kazandı. Tercih sıralaması yapılırken, ilköğretimi bitirmiş gençlerin gelecek beklentileri, yetenekleri kişisel özellikleri göz önünde bulundurulmalı, aksi halde gencin mutsuz ve başarısız olabileceği unutulmamalıdır. Pisagor Dershanesi uzmanları, işte bu noktada gençlere, tercihleri yapma aşamasında yol gösterici tavsiyelerde bulunuyor:

* Öğrencinin İsteği: OKS' ye hazırlanan her öğrencinin hayallerini süsleyen bir lise muhakkak vardır. Tercih yapılırken tabii ki anne- babanın da görüşleri ve isteği önemlidir. Ancak lisede 4 veya 5 yıl okuyacak olan öğrencinin kendisidir. O yüzden tercihler yapılırken öğrencinin birikiminin yanında öğrencinin isteği de göz önünde bulundurulmalıdır.

* Velilerin İsteği: Her anne-baba kendi çocuğu için en iyisini ister. Ancak birçok durumda anne-baba kendi hedefleyip ulaşamadığı şeyleri kendi çocuğunun önüne hedef olarak koyar. Tercih aşamasında anne babanın çocuğuyla oturup bir değerlendirme yapması şarttır. Veli kendi isteklerini net bir şeklide ortaya koymalı, çocuğun isteklerini dinlemeli ve bu durumun sonucunda bir orta yol ve uzlaşma zemini bulunmalıdır. İki tarafın da hedefleri değerlendirilip ortak tercih yapılmalı.

LİSENİN ETKİSİ NE?
Bugünkü sistemde lise seçimi üniversite tercihlerini de direkt etkiliyor. Lisede öğrencinin mezun olduğu alana bağlı yaptığı tercihler, orta öğretim başarı puanının ağırlığını belirliyor. Alan dışı tercih yaptığı durumda ağırlıklı orta öğretim başarı puanı (AOBP) düşük katsayı ile çarpılıyor bu da ciddi bir puan kaybına neden oluyor. Örneğin öğrenci OKS sonrasında fen lisesini tercih ederse ve hukuk okumak istiyorsa ciddi bir puan kaybına uğruyor; ilgili bölüme yerleştirilmesi zorlaşıyor.