kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sıcak hava anne karnındaki bebekler için riskli

Yeni Haber
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nil Okur, aşırı sıcağa maruz kalan hamile bayanların tansiyon gibi bazı problemler yaşayabileceğini ifade ederek, bu durumun anne karnındaki bebeğin sakat kalmasına neden olabileceğini belirtti..
Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıklarının özellikle hamile bayanları etkiliyor. Özel Selçuklu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nil Okur, henüz anne karnında bulunan bebeğin oksijen alıp karbondioksit verdiğini bildirerek, "Bebeklerdeki bu denge nedeniyle hamile bayanların aşırı sıcağa maruz kalması tehlikelidir. Anne adaylarının aşırı sıcakta tansiyonlarında oluşacak düşüş ya da yükselmeler direkt olarak bebeği etkileyecektir. Anne adayları bu yüzden zorunlu olmadığı sürece dışarıya çıkmamalı" diye uyardı.

Tansiyon düşmesi sonucunda hamilelerin halsiz düşüreceğini kaydeden Op. Dr. Okur, mide bulantısı ve kusma gibi rahatsızlıkların da yaşanabileceğine işaret etti. Sıcaklığın yoğun bir şekilde yaşandığı saatlerde dışarıda olup, sağlık sorunları yaşayan hamile bayanların bebeklerinde sakatlıklara varabilecek sorunlar yaşayabileceklerini söyleyen Dr. Okur, bu sorunların yaşanmaması için anne adaylarını özellikle sıcağın direkt geldiği öğle saatlerinde açık havada olmamaları konusunda uyardı.

Sıcak havalarda dışarı çıkan hamile bayanlarda nefes darlığı görülme riskinin de fazla olduğunu dile getiren Okur, kalp atışlarındaki artışların bebeği etkileyerek ileride zeka sorunları dahil bazı problemlere sebep olacağını vurguladı. Dr. Okur, yazın aşırı sıcakların erken doğum ya da düşük riskini tetikleyebileceğini aktararak, anne adaylarının sıvı kaybını gidermek için bol su içmelerini önerdi.