kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rumlara ılımlı lider geliyor

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Kıbrıs'ta Türklerle eşit hakları destekleyen çözüm yanlısı AKEL partisi lideri anketlerde ikinci. Ancak desteğini artırması bekleniyor. Yunanistan ve KKTC adaylıktan memnun..
Kıbrıs Rum kesimi gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. Adada üç yıl önce yapılan referandumla iki toplum arasındaki sorunun çözülmesine ramak kalmışken, Annan planına 'hayır' diyen Rum lider Tasos Papadopulos seçime rahat giremeyecek. Adada sorunun çözümüyle ilgili tüm yolları tıkayan adam haline gelen Rum liderin karşısında bu kez önceki seçimde kendisine destek veren komünist AKEL partisinin ılımlı lideri Dimitris Hristofyas var.

'İMAJI DÜZELTECEĞİZ'

Hristofyas adaylığını açıkladığı kurultaydaki konuşmasında "tarihi bir adım" olarak nitelediği adaylığının adada çözüm için Rum kesiminin duruşu ile ilgili kötü imajın değiştirilmesine yardımcı olacağını söyledi. Hristofyas'ın kurmayları Annan planına olumlu bakış ve Kıbrıslı Türkler'e adada eşit haklar tanınması gibi temellere oturan görüşleriyle partisi içinde "Birleşmeye Evetçiler" grubu oluşmasını sağladı.

ATİNA MEMNUN
Şimdi kulislerde başkan olması halinde Kıbrıs'ta çözüm yolundaki çabalara ivme kazandırabileceği konuşuluyor. Hal böyle olunca Rum kesimini şubat ayında Türkiye, KKTC ve Yunanistan'la ilişkilerin yeniden belirleneceği, kartların yeniden dağıtılacağı farklı bir seçim sonrası ortamı bekliyor. Peki seçim öncesinde "büyük abi" Yunanistan'ın Hristofyas'ın adaylığına bakışı nasıl?

SEMPATİ YÜKSEK
Yunanistan, Hristofyas'ın başkanlık yarışına katılmasıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor. Ancak nabız yoklamalarında farklı bir hava hakim. Papadopulos'un işi yokuşa süren çıkışları karşısında zaman zaman Türkiye'ye ve AB'ye karşı zor durumda kalan Yunanistan'da diplomatik çevreler hükümetin bu adaylıktan memnun olduğu görüşü hakim. Kıbrıslı Türkler arasında da Hristofyas'a sempatiyle yaklaşılıyor.

İLK ÜÇTE SICAK YARIŞ
Özellikle sol kesim Papadopulos'un yerine geçecek ve çözüm sürecine en büyük katkıyı sağlayacak ismin Hristofyas olduğu orta paydasında buluşuyor. Şubat seçimlerinde Papadopulos ve Hristofyas'ın yanında yarışacak üçüncü bir isim daha bulunuyor. O da Anna çözüm planına destek veren Glafkos Klerides'in kurduğu Demokratik Alarm'ın adayı eski Dışişleri Bakanı Yannakis Kassulides. Papadopulos anketlerde yüzde 32 ile birinci. Rakipleri Hirstofyas'ın yüzde 27, Kassulides'in yüzde 22 desteği var.